Közélet

2010.08.03. 08:32

Megérkezett a hidegfront Baranyába

Felhőszakadás és hirtelen lehűlés jelezte, hogy megérkezett Pécsre is a hidegfront.

bama (Forrás: idokep.hu, OMSZ)

Kora este megérkezett Baranyába is a hidegfront, mely 12 fokos lehűlést eredményezett néhány óra alatt, majd az eső is eleredt és a szél is megélénkült. Pécset egy felhőszakadás is megáztatta, melynek hatására sok helyen állt a víz az utcákon, ám információink szerint szerencsére nem volt olyan heves zivatar, amely jeget is hozott volna. Az első viharzóna Horvátország felől lépett be megyénkbe, majd ezt követően egy nyugatról érkező zóna is elkapta Pécs városát.

Az MTV információi szerint kedd este Átán egy órán keresztül szakadt az eső és a jég, a csatorna nem tudta elvezetni a vizet, amely az utcákon hömpölygött. Sok háziállat elpusztult.

(Várjuk olvasóink fotóit villámokról, hömpölygő vízről, és a különleges felhőkről!)

A zivatarok környezetében heves kifutószéllel találkozhatunk, ez csökkenti a járművek menetstabilitását, míg az intenzív csapadék miatt gyorsan csökkenhet a látástávolság. Nagy mennyiségű csapadéknál könnyedén megcsúszhat autónk, vezessünk nagyon figyelmesen - főként az autópályán, ahol a völgyhidak sokakat meglephetnek a hirtelen szél miatt.

Korábban írtuk:

Délután Dél-Dunántúli régióra narancssárga riasztást adott ki az OMSZ. Eszerint előfordulhat zivatar, amelyet viharos széllökés, intenzív csapadék vagy jégeső kísérhet. A heves zivatarokat 90 km/h erejű szél, valamint több centiméter átmérőjű jég is kísérheti.

Délelőtt a kezdeti napsütést követően északnyugat felől egyre többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet és ezzel egyidejűleg több helyen várható zápor, zivatar - írja az idokep.hu. A zivatarokat a Dunántúl délnyugati és keleti tájain jégeső, felhőszakadás és erős széllökések kísérhetik. Az ország keleti harmadában ugyanakkor marad a napos idő, csapadék estig nem várható. A szél átfordul északnyugatira és a Dunántúlon megélénkül. A hőmérséklet többnyire 29 és 34 °C közé emelkedik, nyugaton ez alatt marad.

Az éjszaka többfelé, majd szerdán napközben főként keleten és délen számíthatunk további zivatarokra, helyenként akár hevesebb zivatarokra. A szél a Dunántúlon megerősödik, északkeleten megélénkül. A hőmérséklet már csak keleten érheti el a 30 °C-ot.

A front mögött változékonyabbra fordul időjárásunk, visszaesik a hőmérséklet, és a hét végéig nem is tér vissza a kánikula.

Címkék#Áta

Ezek is érdekelhetik