Közélet

2010.08.17. 10:17

Pécs Cantat: énekkel telt meg a Dóm tér

Az elmúlt 50 évre Pécs énekesei több, mint 300 díjat nyertek nemzetközi versenyeken és kórusolimpiákon 1988-ban Pécs adhatott otthont a három évenként megrendezett Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválnak, amely vasárnap visszatért a városba. A Dóm téren a nem csak a több mint ezer kórista énekelt együtt, de a közönség is.

Forrás: EKF

Röviddel hét után már minden és mindenki a helyén volt az EKF évében a városba  visszatérő rendezvény, a Pécs Cantat kezdetéhez. A Dóm téren felállított színpadon türelmesen vártak sorukra a Pannon Filharmonikusok, előttük Lakner Tamás igazgatta a mellette felsorakozó kicsinyke Pécs Cantat Kórust, és a vele szemben ülő több mint ezer énekest.

A Pécs Cantat résztvevőit, akik közel húsz országból érkeztek a városba. Volt pár kórus, amelynek nem sikerült estig regisztrálnia, de így is ezernél több dalnok énekelte együtt János bácsi hegedűjét Bárdos Lajostól, és még jó pár rövidebb klasszikust. A hangulat elképesztő volt, fél nyolcra pedig gyakorlatilag megtelt a Dóm tér.

A nagy, közös éneklés egy időre együttes tapsba és térdcsapkodásba csapott át. A hangulat csúcspontja minden bizonnyal a Tavaszi szél volt, amelyet a Filharmonikusok vezettek fel, és immár nemcsak a kórustagok, de sokan a közönségből is dalra fakadtak. Hiába, a publikum megénekeltetését tekintve sok rocksztár tanulhatna Laknertől.

A dalnokokhoz a közönség is csatlakozott egy-egy klasszikus erejéig. A beénekelt tér emlékét alighanem sokan hazavitték, talán valamicskét az EKF életérzésből is. A rendezvényt végül rendkívül látványos fényfestés koronázta meg.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik