Közélet

2010.09.24. 19:39

Versengés a várért, a fürdőért, a borért

Alig több mint egy héttel az önkormányzati választás előtt izzik a levegő a baranyai turisztikai háromszögként is emlegethető Siklós–Villány–Harkány térségben.

Babos Attila

Nincs három olyan összetartozó, s nem csak országosan, hanem nemzetközileg is „eladható” város Baranyában mint Siklós, Villány és Harkány. S bizony mindegyikre elmondható: lehet még mit fejleszteni, nincs kihozva belőlük a maximum.

Ehhez képest mondjuk – látszólag legalábbis – nincs hatalmas harc a hatalomért, sőt a legnagyobbnak számító Siklóson is (8384 választásra jogosult) leginkább csak akkor látjuk, hogy választás jön, ha kicsit felfelé tekintünk. Marenics János jelenlegi polgármestert hirdető, csak rövid szöveget tartalmazó molinót látunk fent kifeszítve. Villányban csak kisebb plakátok vannak, Harkányban is csak az egyik független jelölt kezdett ott szokatlan méretű kampányba.

Siklós: nagy beruházások néhány kérdőjellel

Helyieket kérdeztünk arról mindhárom helyen, hogy elmennek-e szavazni, tudják-e már, kire voksolnak, s mik a legfontosabb szempontjaik a jelöltekkel szemben. Az esélyeket illetően előzetesen annyit lehetett tudni, sejteni, hogy a legkönnyebb dolga a jelenlegi polgármesterek közül Marenics Jánosnak lehet Siklóson.

Hisz látványos, nagy fejlesztések itt indultak igazán az elmúlt négy évben, ráadásul a függetlenként induló polgármesterrel szemben nem indít jelöltet egyik nagy párt sem. Kihívója Szalai Ottó volt fideszes képviselő – most Siklósért Megalkuvás Nélkül Egyesület –, aki a Fidesz-alapszervezet feloszlatása után nem folytathatta a pártban. Ami azonban megosztja az embereket, az éppen a nagy fejlesztések kérdése. Vannak, akik még nem látják a végét, vagy hogy bejönnek-e az elmúlt négy év húzásai.

Villány: országos trend egy kedvelt személy ellenében

A megkérdezett villányiak közül szinte mindenki kedvelte mindkét jelöltet – akikről egyébiránt nincsenek kint nagy plakátok. Villány (2162 választásra jogosult) nincs rossz helyzetben, és voltak is fejlesztések, de látványosságban nem vehették fel a versenyt a helyi erős vállalkozókéival szemben. Itt nem nagy választási témák, hanem személyek mentén gondolkodtak az emberek.

Kitűnik, hogy a jelenlegi, újra függetlenként induló Takáts Gyula szeretett, megbecsült ember. Ám ellene egyedül Kottlár Gábor fogorvos indul, nem mellékesen Fidesz-színekben. Ő tehát személye s programja mellett az országos trendben, és a személyi változást akarók, illetve párthűek szavazatában is bízhat – a helyiek nyilatkozataiból ítélve legalábbis.

Harkány: a fürdő és a hatalmas adósság indulatokat szít

Az emberekkel beszélve kiderült mindenütt, hogy a felszín alatt markáns vélemények, néha forrongó indulatok is vannak, Harkányban (3503 választásra jogosult) azonban nem kell ilyen mélyre ásni. Itt sokan sorsdöntőnek tartják a mostani szavazást, az is igaz, hogy Szigetvár, Pécs és Komló után Harkány adósságállománya borzolja leginkább a kedélyeket.

Emellett a gyógyfürdő állapota, és egyelőre még bizonytalan jövője a legfontosabb, amely alapján megfogalmazták véleményüket a helyiek. A fideszes polgármesternek két független kihívója van, Bischof Péter, és dr. Imri Sándor. Utóbbi mögé a Polgári Összefogás Harkányért csoport is felsorakozott. Akárki is lesz Harkányban a következő polgármester, a fürdő és az adósság kérdését mielőbb rendeznie kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!