Közélet

2010.10.24. 18:33

26 milliárdból kapna hidat és új utat Mohács

Kedvezően fogadták a minisztériumban a Mohácsra tervezett Duna-híd és az autópálya bekötőjének meghosszabbításáról szóló javaslatot.

Máté Balázs (DN)

Amint arról hírt adtunk, a mohácsi képviselő-testület alakuló ülésén Szekó József, Mohács polgármestere ismertette programját, amely során arról is szólt, kezdeményezik az autópálya mohácsi bekötését, a Duna-híd, és a szigetet feltáró út megépítését. A beruházásokat taglaló javaslatokat a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselői – Szekó József mellett Hargitai János, és Bánki Erik – írásban eljuttatták Fellegi Tamáshoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bajának már van, Mohácsnak a közeljövőben lehet hídja a Duna felett
[/caption]

– A szaktárca vezetője támogatta terveinket. Nem ringatjuk magunkat abban az illúzióban, hogy egy-két éven belül megvalósulnak a beruházások, arra van reális esély, hogy még ebben a ciklusban elkezdődjenek. A választási kampány egyik kiemelt témája volt, hogy a mohácsi hídon keresztül az autópálya átvezessen a szigetre, ezért haladéktalanul a döntéshozók támogatását kértük.

A képviselők javaslatait tartalmazó dokumentum tanúsága szerint a tervek megvalósítása mintegy 26,5 milliárd forintba kerül. A beruházások gondolatának vezérfonala, hogy a fővárostól a Duna mentén haladó autópálya csak „féloldalasan” fejtheti ki jótékony terület-, és gazdaságfejlesztési hatásait, ha általa nem kapcsolódhatnak be a közlekedési hálózatba a Duna másik oldalán elhelyezkedő települések. Bajától délre nincs híd a folyón, a mohácsi megépítése pedig már a jelenlegi területfejlesztési törvényben is szerepel.

Mindazonáltal Mohácsot az autópálya sem érinti, az csak a rossz állapotú 57-es főúton közelíthető meg. A javaslatok megfogalmazói szerint a sztráda továbbépítése a szigeti oldalon a Baja és Hercegszántó közötti útig a térség településeinek, valamint a nemzetközi kapcsolatok fejlődésére is kedvező hatást gyakorolna – hiszen az autópálya meghosszabbításával nem pusztán a szigeti települések válnának jobban megközelíthetővé közúton, hanem a szerb, és a horvát határátkelőhelyek is.

A meglévő mellé építenék az új pályát

A tervek szerint az 57-es utat úgy bővítenék kétszer kétsávossá Bácsfapuszta és a mohácsi körforgalom között, hogy a meglévő aszfaltcsík mellé építenék az új pályát. A jelenlegi út burkolatát megerősítenék, egyszersmind néhány centiméterrel meg is emelnék, ehhez a szinthez igazodna a mellé épülő új út is. A bal és a jobb pályát korláttal választják el a tervek szerint.

A hídhoz vezető, csatlakozó aszfaltcsík esetében a Budapesti útnál többszintű csomópontot alakítanának ki. Érdekesség, hogy maga

a híd nemcsak a folyó, hanem a vasúti vágányok felett is átível az elképzelések szerint. A létesítményt gyalogosok és kerékpárosok is használhatnák. A szigeti oldalon a lakott területektől északra haladna el az új út, ami mintegy négy kilométer után érné el a Hercegszántóra és Szegedre vezető csatlakozást.

A hídhoz vezető, csatlakozó aszfaltcsík esetében a Budapesti útnál többszintű csomópontot alakítanának ki. Érdekesség, hogy maga

a híd nemcsak a folyó, hanem a vasúti vágányok felett is átível az elképzelések szerint. A létesítményt gyalogosok és kerékpárosok is használhatnák. A szigeti oldalon a lakott területektől északra haladna el az új út, ami mintegy négy kilométer után érné el a Hercegszántóra és Szegedre vezető csatlakozást. Bajának már van, Mohácsnak a közeljövőben lehet hídja a Duna felett -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!