Közélet

2010.11.22. 21:10

Elbontatnák dr. Doktor Sándor szobrát

Decemberben a közgyűlés dönthet a szobor sorsáról. Nagy Csaba fideszes képviselő úgy vélekedik, mostanra megérett a politikai-társadalmi helyzet a szobor lebontására.

Nyaka Sz. (Dunántúli Napló)

A pécsi dr. Doktor Sándor-szobor elbontását javasolja Nagy Csaba alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. A kérdésben szerdán dönthet a kulturális bizottság, majd decemberben a közgyűlés is. A kérdés már a ’90-es évek elején felmerült  – akkor Galbáts András kisgazda politikus javaslatára nevezték át Hungáriára a Doktor Sándor utcát –, de a szobor eltávolítására mégsem került sor.

------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban: Ön egyetért a szobor eltávolításának tervével?
------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A fák között lapul dr. Doktor Sándor szobra (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az előterjesztő Nagy Csaba fideszes képviselő úgy vélekedik, mostanra megérett rá a politikai-társadalmi helyzet, s őszintén lehet beszélni a kérdésről. Az elmúlt időszakban a Jobbik már a parlamentben is felvetette a pécsi szobor eltávolításának ügyét, s mint Nagy Csaba elmondta, sok pécsi polgár is megkereste ezzel a véleménnyel.

Ahogy az alpolgármester fogalmazott, sok pécsi számára elfogadhatatlan az a politikai szerepvállalás, amit dr. Doktor Sándor képviselt. Doktor Sándor ugyanis 1918-ban a Pécsi Nemzeti Tanács elnöke lett, majd 1921-ben közreműködésével kikiáltották a baranyai magyar-szerb köztársaságot, amely elszakította volna Pécset Magyarországtól. Történeti kutatások szerint Doktort ebben saját menekülésének előkészítése is motiválhatta – korábbi internacionalista, bolsevista tevékenysége miatt valószínűleg Horthy Miklós kormányzó börtönbe juttatta volna.

Nagy Csaba hangsúlyozta, a szobor mint műalkotás önmagában értéket képvisel, az eltávolításáról egyeztetnek az alkotó Vilt Tibor örökösével. A fideszes politikus szerint a későbbiekben a pécsi közterület helyett olyan helyen lehetne bemutatni, amely inkább dr. Doktor Sándor tudományos munkájának állít emléket. Doktor Sándor volt ugyanis 1901-től a pécsi Bábaképző Intézet igazgatója, egyben az oktatási intézmény megalapítója is, a kor elismert szakembere.

Doktor Sándor egész alakos, 185 centiméteres bronzszobrát 1978-ban avatták fel a Nagy Jenő utcában, a városi könyvtár közelében.

Ingujj és naturizmus

Az 1864-ben Kárpátalján született és 1945-ben egy teherkocsi közúti áldozataként elhunyt Doktor Sándor a századelő Pécsének különleges figurája volt. Szabadelvű emberként részt vett a társadalmi-politikai ügyekben. Melegben ingujjra vetkőzött, ez akkor nem volt szokványos. A bábaképző mögött medencét létesített, ahol maga és családja is gyakran fürdőzött. Ez az akkori szóbeszéd szerint az ifjúság körében is nagy érdeklődést keltett, ugyanis Doktor a naturizmus (nudizmus) első hívei közé tartozott – hat leányával együtt.

Nyaka Sz. (Dunántúli Napló) A fák között lapul dr. Doktor Sándor szobra (fotó: Laufer László) -->

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik