Közélet

2011.02.26. 12:30

DOZSO: indul a bábszínházi nagyüzem

Végleg kinyit új helyén, a DOZSO-ban a Bóbita Bábszínház. Az első nagy előadás vasárnap 10 órakor A jóságos óriás lesz.

Mészáros B. Endre

– Egy olyan darabbal indítunk, ami már egy éve a repertoárunk része, összecsiszolt munka, így jól láthatjuk majd, hol kell még finomítani az új játéktéren – tudtuk meg Schneider Jankótól, a társulat művészeti vezetőjétől.

Mostantól ugyanis sorban következnek az új bemutatók: a kamaratermet a Tipegő-Topogó csecsemőszínház avatja jövő vasárnap, a nagyterem első premierje pedig a Bolond Istókból lesz március 15-én.

– Pécsi vagyok, a Bóbitában kezdtem a kilencvenes évek végén, majd a színművészeti bábosztályára jártam. Zalaegerszegen egy akkor induló új bábtársulatnál kezdtem a „hivatásos” munkát, megfordultam ezután az ország legnagyobb és legforgalmasabb bábos helyén a Budapest Bábszínházban is, hogy most egy még újabb, de mégis patinás helyen dolgozzam. Szóval igen jók az összehasonlítási alapjaim – teszi hozzá a bábszínész, aki egyben a Bóbita igazgató-helyettese is. – Végtelenül nagy ajándék, amit kaptunk. Ritka, hogy a kéréseinket figyelembe véve készítsenek el egy bábteátrumot – összegez Schneider Jankó.

Végül azért tesz néhány észrevételt a hibákról is, bár leszögezi, azok idővel egytől egyig kiküszöbölhetők. Technikailag igen korszerű a hely, a tér viszont behatárolja a lehetőségeket. Érződik, hogy a Zsolnay-kastélyhoz az 1950-es években hozzáépített rész művelődési háznak készült, alacsony belmagassággal, amit nem könnyű bevilágítani. Az ékszerdoboz csikorog is itt-ott. A január végi protokollbemutató után most csütörtökön tudott csak először próbálni a nagyteremben a társulat, a színpadot ugyanis még ezen a héten is szétszedték. A Budapesti Nemzetihez hasonlóan ugyanis teleszkópokon mozgatható a színpad felülete, kilenc darab 2x1 méteres részről van szó, a mozgatásuk azonban zajos, és zavaróak az elemek közötti hézagok is.

Vasárnap jön az első nagy előadás, A jóságos óriás és a kifordított Gulliver-történet igen izgalmas délelőttöt ígér. A ház több szolgáltatása is üzemel már ekkor, például nyitva lesz a Kakaó-bár. Egy-két héten belül a kézművesműhely, a gyermektáncház is elindul, a bábmúzeum megnyitását március végére tervezik.

Mészáros B. Endre -->

Ezek is érdekelhetik