Közélet

2011.02.09. 18:39

Eladják a Park mozit

Kiürült a Park mozi, és a hónap végére lakó nélkül marad a Bóbita bábszínház Mária utcai játszóhelye is. Az a terv, hogy piaci alapon értékesítik az épületeket.

M.B.E. (Dunántúli Napló)

A Park moziban ebben az évezredben már nem volt vetítés, 2001 végétől pedig ZenePark néven próbateremként használta az épületet a Pannon Filharmonikusok zenekar. A Felsővámház utcai építményt még 1920-ban, Pilch Andor tervei alapján húzták fel, aztán a múlt században többször is átalakították. Az ezredfordulón még az volt a terv, hogy itt készül el a pécsi zenekar új hangversenyterme, végül azonban pár milliós átalakítással csak gyakorlóhelyiség lett belőle.

A Kodály Központ megnyitásával aztán a ház teljesen kiürült, és most a hatalmas belvárosi ingatlan értékesíthetővé vált. Nem okoz fennakadást az sem, hogy uniós pályázati pénzből épült fel a kiköltöző együttes új otthona, a Kodály Központ, és ilyenkor az a szabály, hogy öt évig a régi helyszín nem adható el, vagy az értékesítéséből származó pénzt az új ingatlan fejlesztésére kell fordítani. A ZenePark ugyanis még 2008-ban, az EKF-beruházás kezdete előtt a városi Vagyonkezelő Holding tulajdonába került, és a zenekar az utolsó két évben már csak bérelte az épületet.

– A költségvetési koncepciónak és a vagyonhasznosítási irányelveinknek megfelelően igyekszünk minden felszabaduló ingatlant piaci alapon értékesíteni. Ötvenezer négyzetméter új kulturális teret hoztunk létre az EKF-es időszakban, bőven van hely, amit most fel kell tölteni tartalommal. Nincs értelme tehát a kiürült régi házakba új szervezeteket telepíteni – összegezte ezzel kapcsolatban a városvezetés álláspontját Nagy Csaba alpolgármester.

Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint mi legyen az épületben?

Túl sokba kerülne Nemzetiségi Házzá alakítani a Bóbita régi belvárosi épületét

A Bóbita Bábszínházzal kicsit más a helyzet, mert a belvárosi, Mária utcai épület még napjainkban is önkormányzati tulajdonban van. Így tehát miután február végén a bábtársulat végleg átköltözik a Zsolnay-negyedbe, a régi ház értékesítésére érvényes az említett uniós jogszabály. Éppen ezért önkormányzati képviselők felvetették, célszerű lenne itt a város sokféle kisebbségének önálló otthont kialakítani, és egy belvárosi Nemzetiségi Házat létrehozni.

A házról tudni kell, hogy ugyancsak Pilch Andor tervei alapján készült, még 1905-ben. Első közösségi használója a Pécsi Jótékony Nőegylet volt, a Bóbita csapata pedig fél évszázadon át, 1961-től a lakója az épületnek, és 1981-től működik benne önállóan a teátrum. Az ingatlan meglehetősen rossz állapotú, ha új lakókat akarnának beköltöztetni, akkor közel 200 milliót kellene költeni a műemlék jellegű építmény rendbetételére – számítások igazolják ezt, mi-után a bábosok korábban többször is megpróbálták megmenteni, felújítani otthonukat.

Most úgy tűnik, hogy a városházán találtak az uniós jogszabályt is kielégítő megoldást az értékesítésre. Eszerint az ingatlanért kapott pénzt az új hely, a Zsolnay Kulturális Negyed fejlesztésére kell fordítani, márpedig ott még jó néhány százmillió forintot el lehet hasznosan költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!