Közélet

2011.03.07. 11:13

Zenés tavaszkezdet a Kodály Központban

Jön az év első nagy kultúrbokrétája, a Tavaszi Fesztivál, és az idei csokorban kizárólag „zenei virágszálak” találhatók.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Fesztivál a már javában zajló Pécsi Hangzás is, ám az a sorozat leginkább egy házbemutató, kizárólag baranyai együttesekkel, most viszont igazi világsztárok és honi folk- rockkedvencek következnek.

Elöljáróban kiemeljük, jelentősen megváltozott a találkozó. Hat éve még 10 helyszínen 39 programot szerveztek összművészeti kínálattal: koncertekkel, irodalmi estekkel, táncbemutatókkal. Ehhez társult hat kiállítás, 15 filmvetítés és jó néhány bemutatóra egyáltalán nem kértek belépőt, amire igen, ott egy– háromezer forintot kellett fizetni.

A 2011. március 17. április 5. között sorra kerülő Tavaszi Fesztivál pedig egyértelműen az új koncertközpontra építkezik, az idei sorozat egytucatnyi előadásából csupán egy-egy komolyzenei estet visznek a Bazilikába és a Dominikánus Házba. A leggyakoribb jegyár immár  jóval háromezer felett van, s egyetlen ingyenes koncert lesz: április 5-én a Vasutas Fúvószenekar hangerőben is teszteli a termet. Borítékolható az is, hogy a legkapósabb a jazzhétvége lesz a szaxofonlegenda Jan Garbarekkel és a hat bőgősből álló francia L''Orchestre de Contrebasses-vel, de tülekedés várható a King''s Singers énekegyüttes fellépésékor is.

Palya Bea - március 17.

– Hátradőlni vágyom, lerakni a magam által magamra aggatott terheket. Fotelba ülök, megpihenek, hogy messzire repülhessek – mondja  „Fotelos” koncertjéről az énekesnő.

Garbarek és Gurtu – március 19.

Jan Garbarek, a legendás szaxofonos két templomi koncert után harmadjára igazi jazzprogrammal érkezik Pécsre. Azzal a Trilok Gurtu dobossal (és zenekarával), aki önmagában is világsztár. Karácsony előtt a MüPában a formáció emlékezetes estet adott, most viszont friss műsorral jönnek, hegedűst is bevonva a játékba.

Csík Zenekar – március 24.

A Csík Zenekar játszott már együtt Lovasi Andrással és Kiss Tiborral, most meg olyan rockformációval lépnek fel, akik maguk is előszeretettel nyúlnak a folkgyökerekhez. Ferenczi Györggyel és a Rackajammal ezúttal különös átjárót építenek a népzene és a rock között, ahol megfoghatatlan, hogy ki merről merrefelé halad.

Quimby – március 31.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiss Tiborék is a Kodályba érkeznek (fotó: Borbás M., bama.hu)
[/caption]

A Quimby Kiss Tiborral az élen megcsinálta a maga „csendesülős” műsorát, a Teátrumot, az egyébként is kiválóan hangszerelt számaikra színházi köntöst húzva. Performansz jelenetekből áll az előadás, miközben végig zakatol hangeffektekből egy ritmusalap, s zenés karakterek sorát elevenítik meg a színpadon.

KFT – április 1.

Ezen az esten nincs pihenő, Laár András és társai két KFT-sláger között is poénos történeteket mondanak el útiélményekről, dalok születéséről, s meg nem született találmányokról.

King''s Singers – április 2.

A King''s Singers négy év leforgása alatt harmadjára énekel Pécsett, de mindig hoz valami meglepetést. Ezúttal tánc ihlette művekből válogatnak – 43 éve Anglia katedrálisainak legjobb fiúénekeseiből verbuválják ezt a világhírű együttest –, s Dél-Afrikától Kanadáig, a reneszánsztól a mai popzenéig tart a zenei összeállítás.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Kiss Tiborék is a Kodályba érkeznek (fotó: Borbás M., bama.hu) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!