Közélet

2011.08.17. 20:14

Gránitból és acélból épül Toller László síremléke

Hatszázezer forintot ajánlott fel Pécs Toller László síremlékére. Ha a családnak és a barátoknak sikerül a még hiányzó részt összeadniuk, szeptemberben avathatják a sírszobrot.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hétfőn utalt el hatszázezer forintot a pécsi önkormányzat, amelyet Toller László síremlékére ajánlott fel. A támogatásra a tragikus autóbalesete után éber kómába esett, majd tavaly májusban elhunyt polgármester temetésén hangzott el ígéret.

A Dunántúli Napló információját szerdán a városházán is megerősítették. Dr. Modrovits Sándor aljegyző elmondta, a polgármesteri keretből utalták el a pénzt. Hozzátette: a síremlék készítését Tóth Bertalan korábbi MSZP-s alpolgármester kezdeményezte.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Toller László síremlékének látványterve (forrás: Pál Zoltán)
[/caption]

Elmondta azt is, hogy Pécs ugyanekkora összeget adott az elhunyt egykori polgármester, Tasnádi Péter síremlékére is, ám az sem kizárólag önkormányzati pénzből készült.

Úgy tudjuk, hogy Toller László síremlékét idén májusban, az autóbaleset évfordulóján szerette volna felállítani a család, de addigra sem a városi felajánlás nem érkezett meg, sem a sírszobor kifizetéséhez még hiányzó összeg nem állt rendelkezésre.

Információink szerint a család mellett barátok és támogatók is adományoztak már kisebb-nagyobb összegeket Toller László sírszobrára, ám a mostani utalással együtt sincs meg a szükséges pénz. Mindemellett jó eséllyel talán már szeptemberben sor kerülhet a síremlék felavatására.

Kerestük az ügyben az elhunyt polgármester feleségét, de Toller Tünde nem kívánt mindezekről nyilatkozni. Pál Zoltán, a sírszobor tervezésére felkért Munkácsy-díjas pécsi szobrász érdeklődésünkre elmondta, hogy a sírszobor befejezés előtt áll, fekete zimbabwei gránitból készül, s lényegében a volt polgármester emlékműve lesz.

Érdekesség, hogy Tasnádi Péter sírszobrát is Pál Zoltán készítette.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tasnádi Péter síremléke (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Babos Attila (Dunántúli Napló) Toller László síremlékének látványterve (forrás: Pál Zoltán) Tasnádi Péter síremléke (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!