Közélet

2012.04.29. 19:20

Az értetlenség és a düh az úr Harkányban

Nem tudják már a harkányiak, mit gondoljanak, mondták el lapunknak, amikor a újra a fürdővárosban jártunk. A többség össze van zavarodva, és a képviselőket okolja, mert immár a második nagy pályázat úszott el.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A helyiek tudni szeretnék, mi történt

Azt mindenki bánja, hogy a képviselők még mindig nem álltak ki eléjük, hogy bevallják, mi történt, ki okolható az elbukott 3,2 milliárdos pályázatért, s főként: mi lesz ezek után, hogyan állnak talpra, tényleg csődbe mehet-e az önkormányzat a saját és a fürdő tartozásai miatt. Imri Sándor polgármester közölte, ő a jövő szerdai fogadóóráján beszél majd ezekről a dolgokról is.

Hozzátette: Harkány minden új felmerülő pályázaton ismét el fog indulni. Szerinte a képviselők akkor hibáztak, amikor az előző befektető-jelölt, az Aquaplus Kft. rendelkezésére álló határidő lejárta előtt néhány órával, testületi ülésen megvonták tőle az előkészített szerződés aláírási jogát – úgy véli, emiatt nem jött létre az az üzlet.

Óvatos duhajok lehettek a képviselők

Több képviselő viszont azt mondta, ha az Aquaplusnak lett volna pénze, mindenképpen megkötötték volna velük a szerződést. Elgondolkodtató szerintük, hogy valaki a zárt ülést követően azonnal értesítette a cég ügyvezetőjét, György Zoltánt, miközben nem az Aquaplus idő előtti kizárásáról döntöttek, csak óvatosak voltak. Merthogy a cég többször változtatott azon, pontosan mikor, mire fordította volna az elvben meghatározott fejlesztésekre szánt pénzt. Ráadásul ők néhány órával a határidő előtt sem látták a végső szerződéstervezetet, amit a polgármester viszont aláírt volna. György Zoltán már korábban kijelentette lapunknak: a történtek után nem számol a harkányi beruházással.

Az orosz olajipari óriást is emlegetik

Többen tudni vélik, hogy a leendő új befektetőnek, Leéb Józsefnek német- és törökországi érdekeltségei vannak, főként az idegenforgalomban, s kurd üzlettársával az orosz olajipari óriással, a Gazprommal is kapcsolatban állnak. Úgy tudjuk, a harkányi üzletember – aki Villánykövesden, Siklóson is befektetett – még bíztatja a képviselőket, mondván, szándékai komolyak.

Az új befektető 2010 óta ismert

Annyi bizonyos, a múlt héten Leéb kiváltotta a befektetői pályázat dokumentációját, mely kiírásnak egyik fő eleme és újdonsága, hogy a befektetőnek már a pályázat benyújtásakor igazolnia kell: rendelkezik azzal az összeggel, amelyet a fürdő részvényeiért ajánlott – ezt már Döme Róbert képviselő mondta. Ő is reméli még, hogy Leéb tartja a korábban tett, s a napokban is megerősített ígéretét, s hogy rendkívüli fejlesztést visz végbe. Sajnálta azonban, hogy az üzletembert nekik kellett végül megkeresniük, pedig ismert volt, hogy eredetileg 2010 őszén tett ajánlatot, de – Döme szerint érthetetlen módon – a mostani polgármester nem tárgyalt vele érdemben.

Új befektetők, politikai hátszéllel

Közben beszéltünk több olyan személlyel, akik tagjai annak a pécsi-baranyai üzletemberekből álló körnek, amelyet érdekel a harkányi fürdőfejlesztés. Azt mondták, nem lenne jó veszni hagyni egy ilyen lehetőséget, de ehhez kell az is, hogy a mostani új pályázatokon Harkányt ismét támogassák. Úgy tudjuk, olyan befektetői körről van szó, amelyben a jobb- és a baloldalhoz is közel álló üzletemberek fogtak össze.

Babos A. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!