Közélet

2012.04.10. 11:15

Volán: Máshol ritkítanak, a Pécs–Budapest vonal nincs veszélyben

Miközben az ország több pontján járatokat vonnak ki, Baranyában éppen a buszokra támaszkodhatnak az utasok.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a párhuzamos közlekedés megszüntetésével indokolja a lépést, amellyel a tervek szerint a buszokról is átszoktatják majd az utasokat a vasúti közlekedésre. Így az eddigi autópályás autóbuszjáratok helyett a legtöbbször vonattal kell utazni Budapest, valamint Győr, Tatabánya, Miskolc, Ózd, Szombathely, Nyíregyháza és Szeged között. Baranyát egyelőre nem érinti hasonló járatkivonás, legalábbis ami a Pannon Volán Zrt. buszait illeti.

Micskey Tibor, a társaság termelési igazgatója lapunk kérdésére elmondta, ahol ez esetleg felmerülhetne, az a Pécs–Budapest vonal lenne, ha a busz nem menne teljesen más útvonalon, más településeket érintve, mint a vonat. Helyközi járatok megszüntetéséről egyelőre tehát nincs szó.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A legkisebbnek is jár: ahogy a megye több városában, Komlón is sokan használják a Volán-járatokat
[/caption]

A helyi járatos buszok esetében pedig az év vége lesz meghatározó. Akkor ugyanis lejárnak a közszolgáltatási szerződések, tette hozzá Micskey Tibor. Mohács, Siklós és Szigetvár önkormányzata várhatóan újraköti a Volánnal a szerződést, hacsak nem oldják meg maguk a közlekedtetést, vagy választanak másik szolgáltatót a pályázatok elbírálása során. Mivel a társaság vesztesége ezekben a városokban egy-két, illetve tízmillió forint között mozog, amelyet az önkormányzatok állnak, feltehetően létrejön a megegyezés.

Komlón viszont már bonyolultabb a helyzet, hisz a cég tavaly 2011. november 30-tól felbontottnak tekinti a várossal kötött szerződést, amelyet viszont az önkormányzat nem fogadott el. (Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Pannon Volán többek között a százmillió forintot meghaladó veszteség miatt jutott erre a döntésre.) A két fél így várhatóan peres úton rendezi a kialakult helyzetet.

Flegma sofőrök? – Várja a hivatalos panaszt a Volán

A március elsején életbe lépő menetrend-változtatás után sem csillapodtak a kedélyek Komlón. A helyiek legutóbb az önkormányzati képviselőknél tettek panaszt, mondván, néhány sofőr a jelzés ellenére sem áll meg a buszmegállóban, vagy már fel sem engedi őket a járműre. Mások a csúcsidőben indított kisméretű buszokra panaszkodnak, de olyanok is akadnak, akik szerint már egyáltalán nincs rendszer a járatok indulási idejében, így sosem lehet tudni, mikor jön busz, vagy éppen mikor marad ki.

Micskey Tibor, a Pannon Volán Zrt. termelési igazgatója azt javasolja, aki úgy véli, a sofőr nem tett eleget a kötelességének, írja fel a busz rendszámát, azt, hogy mikor és hol, illetve, hogy melyik járaton történt az eset. A levelet adja le a komlói állomáson, vagy küldje el a központba, ahol kivizsgálják az ügyet. A folyamatot felgyorsíthatja, ha a panaszos tanúkkal is alá tudja támasztani a történetet. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzott: mivel a menetrendet utoljára az önkormányzat kérésének megfelelően alakították át, így e téren várhatóan nem lesz változtatás a közeljövőben.

Vonatot pótolhatnak

A helyközi buszjáratok kivonása most még hátrányosabban érinthetné az utazókat, hiszen – ahogy arról beszámoltunk – a MÁV-nál csaknem nyolc százalékkal csökkentik a járatok számát. Egy pár hete kiszivárgott lista szerint három baranyai vonalon történne változás: a Pécs–Budapest viszonylatban egy járatot törölnének, Gyékényes és Pécs között ötöt, míg a komlói–sásdi vonalon 12 járatot. Utóbbi azt jelentené, hogy mindössze két vonatpár maradna, amely reggel és este közlekedne a két város között. Az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Ezek is érdekelhetik