Közélet

2012.05.12. 19:06

Keveseknek járt új kocsi Baranyában - Mohácsra jutott

Mohács vadonatúj BMW X1-esének kivételével egyik nagy baranyai önkormányzatnál sem vettek az idén, sőt az elmúlt években sem új hivatali autót.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Visszafogottságot mutatnak a baranyai nagyvárosok vezetői a hivatali gépjármű-beszerzések tekintetében. Az öt legnagyobb város közül csak Mohácson vásároltak új járművet, egy BMW X1-es típusú autót, mintegy 10,3 millió forintért, ez év elején. Az egyik ellenzéki képviselő szóvá is tette az ügyletet, mondván, minek kell az önkormányzatnak „luxusautó”. Szekó József polgármester azonban másként látja a dolgot. A Dunántúli Naplónak azt mondta, hogy először is a BMW X1-est nemcsak ő, hanem más hivatali dolgozók is használhatják kiküldetésükkor.

Az előző szolgálati gépkocsijuk egy VW Passat volt, amelyet kisebb utakra még használnak, ám az mintegy 300 ezer kilométert futott, s az utóbbi időben több alkalommal cserbenhagyta őket, ezért náluk most szükséges volt a váltás. A BMW X1 szerinte nem luxusautó, a városban prosperáló vállalkozók jó része különbbel furikázik, és szerinte Mohács polgárai el is várják azt vezetőiktől, hogy ne roncsokban járjanak, hanem méltóképpen képviseljék őket. Egy másik, sok önkormányzatnál bevett típus, a Skoda Superb jobban felszerelt változata csak néhány százezer forinttal lett volna olcsóbb.

Mohács egyébként jól gazdálkodik, költségvetésük rendben van, és legalább 1,5 milliárdos tartalékkal rendelkeznek. Talán ez is oka, hogy más nagy baranyai önkormányzatoknál mostanság nem volt változás az autóflottában. A tetemes adóssággal bíró Pécsett és Komlón is az előző polgármestertől örökölt autót kapták meg a vezetők. Mint azt Páva Zsolt polgármestertől megtudtuk, a 2014 őszéig szóló ciklusában nem is kívánja lecserélni a 2008-ban, még Tasnádi Péter polgármestersége idején beszerzett Honda Legendet. Tavaly egy olyan álhír is bejárta a magyar sajtót, miszerint Páva Zsolt pécsi polgármesternek vették meg Mayer Mihály volt pécsi megyés püspök egykori 7-es BMW-jét. Annyit megtudtunk, hogy az autót valóban értékesítették, azt azonban ezúttal sem mondták el, hogy ki vette meg, és mennyiért. Annyi biztos: nem a pécsi polgármester ült bele.

Szigetvárott egy Ford Mondeója van a hivatalnak, és Siklóson is az egyik legelterjedtebb típus, egy Skoda Superb áll a polgármester, és munkatársai rendelkezésére.

Polgármesteri autók Baranya nagyobb városaiban

Pécs - Páva Zsolt polgármester azt a 2008-ban, újonnan, 11,9 millió forintért vásárolt Honda Legendet használja, amit még Tasnádi Péter polgármestersége idején szerzett be az önkormányzta, a korábbi gépjármű becserélésével, és az értékkülönbözet készpénzes megtérítésével, több ajánlat alapján, közbeszerzéssel. Alkalmaznak polgármesteri sofőrt, nincs korlátozva a kilométer-használat, az autó használata előzetes igénylés szerint történik, az adott feladat ellátása céljából. A MOL-nál tankolnak, arany MOL-kártya igénybevételével.

Komló - Polics József polgármester, az alpolgármesterrel, a jegyzővel, és az aljegyzővel közösen használja a korábbi polgármesteri autót, egy Skoda Superb-t, amelyet 2007 márciusában, használtan vásároltak 4,9 millió forintért, készpénzért. Alkalmaznak sofőrt, 4 órás részmunkaidőben, ő mellette 4 órában karbantartói feladatokat is ellát. Az üzemanyag-vásárlásra nincs kijelölt forgalmazó, de a hivatal lehetőség szerint komlói benzinkúton vásárolja az üzemanyagot.

Mohács - Szekó József polgármester nem kizárólagosan használja a 2011 januárjában vásárolt BMW X1-es típusú személyautót, amit újonnan, 10,3 millió forintért vettek, készpénzre, több felső-középkategórási autóról szóló ajánlat bekérésével, s ezt ítélték a legjobb ár-érték arányúnak közülük. A MOL-nál tankolnak, MOL-aranykártya igénybevételével, kilométer-korlátozás nélkül.

Szigetvár - Kolovics János polgármester a szigetvári önkormányzat egyetlen hivatali gépjárművén osztozik a jegyzővel, az aljegyzővel, de az autót hivatali ügyben elvileg bármely hivatalnok, és a gyámhivatal is használhatja. A 2005 augusztusi Ford Focus 2.0 Ghiát az előző hivatali gépjármű beszámítása mellett lízingelték, az 5,2 milliós vételárból 3,6 millió volt a lízingelt összeg. Több ajánlatot is bekértek, de a hivatalnak a 90-es évek eleje óta Ford típusú gépjárműve van. Alkalmaznak sofőrt, aki mellette anyagbeszerző és gondnoki feladatokat is ellát. Nincs korlátozva a kilométer használat, MOL-nál tankolnak MOL-aranykártya használatával.

Siklós - Marenics János polgármester sem kizárólagos használója a hivatali autónak. Újonnan, 6,8 millióért vásároltak egy Škoda Superb-t 2008-ban, a vételárba az előző ugyanilyen típusú autót 2,7 millió forint értékben beszámították, a fennmaradó részre devizaalapú hitelt vettek fel. Egy fő sofőrt is alkalmazna. Gyakorlatilag náluk sincs korlátozva a kilométerhasználat, és ők is a MOL-nál tankolnak.

Hétmilliós cégautók

A pécsi önkormányzati cégeknél legutóbb, tavaly a Pécs Holdingnál és a PÉTÁV-nál történt autóvásárlás. Vida János ügyvezető 7,2 millióért választott egy használt Opel Insigniát, a Holding vezérének, a wallisos múlttal rendelkező Barna Bélának pedig egy használt BMW 3-as tetszett meg. Az autót 7,6 millióért vették, de új ára jóval 10 millió felett lehetett. Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezére 2007-es VW Passattal jár, egy évvel fiatalabb Passat kombit hajt Kiss Tibor, a Biokom ügyvezetője, ezeket újonnan vették, 6,5–7 millió körül.

Márta sem kapott

Több olyan pécsi önkormányzati cég is van, amelynek vezetői a társaságok által közölt információk szerint nem kapnak szolgálati gépjárművet. Ezek közé tartoznak a buszos cégek. Igaz, a Tüke Busz Zrt. élére egyelőre csak a nyárig nevezték ki Gungl Jánost, de a PK Zrt.-nél korábban sem kapott hivatali autót Árki Sándor, aki ma egyszemélyes céget vezet. Nincs hivatali autója Maruzs Eriknek, a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezetőjének, és nem kapott céges autót Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője és Merza Péter a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója sem.

Házon belül kelt el

A messze a legnehezebb anyagi helyzetben lévő, mintegy ötmilliárdos adósságot görgető Harkányban, és az egyik legbiztosabb lábon álló, jelentős megtakarítással rendelkező baranyai önkormányzatnál, Kozármislenyben is azt mondták, hogy náluk az önkormányzati vezetők nem kaptak hivatali autót. Megtudtuk azonban, hogy Kozármislenyben a mezőőri gépjárművet, egy Lada Nivát, még 2009-ben úgy cserélték le, hogy a testület a polgármester használt, négy éves, 110 ezer kilométert futott Suzuki Vitaráját vásárolta meg, 2,5 millió forintért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!