Közélet

2012.06.10. 13:58

Aki új uránbányát tervez a Mecsekbe

Ma már kevesen mondhatják el magukról a Mecsekalján, hogy három évtizede bányászok. Benkovics István az urántermelésben kezdte, vállalatigazgatói posztig jutott, és most újra bányanyitáson dolgozik.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Alföldi gyerek. Mi viszi onnan a föld mélyébe az embert?

– Mindig vonzottak a nehéz feladatok. A mérnöki pálya választása tudatos volt, a bányászatba, a bányászok közösségébe pedig beleszerettem.

– Végigjárta a ranglétrát az aknásztól a vezérigazgatói munkakörig. Mikor döbbent rá, hogy alkalmas vezetőnek?

– Azt hoztam otthonról, hogy felkészülten, nyíltan kell mindenhez hozzáállni, és következetesen dönteni. A feladatok és a pozíciók pedig a megkezdett út állomásai voltak.

– Mi vitte át három évtized után a Wildhorse céghez?

– Az, hogy értelmes céljuk van, ami országos jelentőséggel bír.

– Nemcsak egy tőzsdei árfolyamemelésről szól az uránkutatásuk?

– A Wildhorse több, mint egymilliárd forintot elköltött a magyarországi munkákra. A tőzsde csak egy köztes eszköz, egy megoldás a források biztosítására, amelyből finanszírozni lehet a kutatási munkákat, az előkészítő tanulmányok megalkotását.

– Mi lesz az igazi végeredmény?

– Elképzeléseink szerint optimális esetben három-öt év múlva egy közel ötszáz főnek munkát adó, korszerű uránbánya, a legmodernebb kiszolgáló egységekkel. A felszíni létesítmények Kővágószőlős mellett, jórészt a korábbi bányászat megmaradó területein helyezkednének el, ahonnan keleti irányba indulva lejtős aknák segítségével érnénk el a közel ezerméteres mélységben található igen jelentős ásványvagyont.

– Lesz képzett vájvégi munkaerő?

– Lesz, ha felkészülünk rá, ha gondoskodunk a képzésükről és korszerű megoldásokat, színvonalas technikát alkalmazunk.

Alföldről a mélybe

BENKOVICS ISTVÁN 1956-ban született Kiskunmajsán. Mezőgazdasági gépészként érettségizett, bányamérnökként 1979-ben diplomázott Miskolcon. A mecseki uránérctermelésben volt a III-as üzem vezetője, a vállalat vezérigazgatója, a bányabezárás irányítója, részt vett a bátaszéki alagút és a 4-es metró építésében. Év eleje óta a Wildhorse ügyvezetője. Két gyermeke van, Tamás 29, Adrienn 25 esztendős.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik