Közélet

2012.06.19. 08:31

Pár nap alatt jelentősen csökken a Duna vízszintje

A februári nagy havazások ellenére az átlagosnál csapadékszegényebb volt a tél.

M. B. (Dunántúli Napló)

Hétfő reggel még több mint hatszáz centiméteres volt a Duna vízszintje Mohácsnál, az árhullámnak azonban nincsen utánpótlása, így a folyón nagyon gyors apadás várható. A rekkenő hőségnek is köszönhetően az előrejelzések szerint néhány nap alatt másfél méterrel lesz kisebb a víz, pénteken már 460 centiméter körüli vízállás várható, s utána is folytatódhat az apadás.

A most levonuló árhullám semmilyen gondot nem okozott és védekezésre sem volt szükség, az első fokú készültséget 750 centiméteres vízszintnél rendelik el, ezt meg sem közelítette az ár.

Mindezzel azonban vége lett a régóta – tavaly egész éven át – tartó apálynak, amikor is a vízállás két és három méter között alakult, sőt 2011-ben még olyan időszakok is előfordultak, amikor teljes egészében le kellett állítani a hajózást az alacsony vízszint miatt.

Azt persze még nem tudni, később milyen lesz a vízjárás, mindenesetre az tény, hogy a februári nagy havazások ellenére az átlagosnál csapadékszegényebb volt a tél, ennek következtében a Duna vízgyűjtő területén levő vízkészlet mennyisége alulmúlta a sokéves átlagot.

M. B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik