Közélet

2012.08.01. 17:31

Fizikazseni, utcahosszal a világ előtt

A pécsi Szabó Attila elsős gimisként túl volt a középiskolás fizikatananyagon, másodikosként Thaiföldön ezüstérmet szerzett a diákolimpián, most pedig 80 ország 378 versenyzőjét megelőzve abszolút első lett az észtországi Tallinban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Ha meglát az utcán egy madarat faágra szállni, fejben rögtön vektorokat rajzol, hogy vázolja az erőhatásokat?

– Szó sincs róla. Szabadidőmben szívesen foglalkozom fizikai problémákkal, de azért nem határozza meg minden pillanatomat. Úgy kezdődött, hogy általános harmadikban már kiderült, tehetséges vagyok matekból. Évről évre jól szerepeltem minden megmérettetésen, hetediktől pedig jött a fizika, amit első nekifutásra megnyertem országos szinten.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szabadidejében Punanny Massifot és Kispált hallgat Szabó Attila
[/caption]

– Miből adódik egy ilyen készség?

– Talán hogy hamar meglátom egy probléma lényegét, a matematikai részét pedig hiba nélkül meg tudom oldani.

– Hogyan kell egy ilyen fizikai diákolimpiát elképzelni?

– A verseny tíz napig tartott július 15–24. között, melyből két nap az igazi vetélkedés, öt óra elméleti és öt óra mérési feladatokkal. A példák sem akármilyenek, egy-egy kérdést oldalakon át taglaltak. Végül összevetik az írásbelik eredményét, és a közel négyszáz megoldásból az enyémre adták a legtöbb pontot.

– Matekból is többszörös versenygyőztes. Melyik lesz a befutó?

– Igen, ősszel a közép-európai matematikai diákolimpián lettem aranyérmes és abszolút második. De, azt hiszem, számomra a fizika a jövő. Szeretnék valami hasznosat kitalálni, ám azt még nem tudom, hogy a tudományág melyik területén. Az ELTE-n vagy cambridge-i egyetemen folytatom, s ott dől majd el a kutatási területem is.

– Ilyen eredményekkel, gondolom, egyenes az út mindenhová...

– Érdekes, hogy itthon a diákolimpiai eredmények nem számítanak bele a felvételi pontokba. Az viszont besegít, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt is megnyertem fizikából.

– Otthon egész nap példákat old meg?

– Legfeljebb egy-két órát foglalkozom fizikával. Lógok a barátaimmal, hallgatom a pécsi könnyűzenét, például a Punnany Massifot, a Kispál és a Borzot; és érdekel a fotográfia is. Klasszikusokat olvasok, és kell idő a többi tárgyra is, mert mindenből kitűnő tanuló vagyok. De azért nem vagyok hibátlan, sakkozni például egyáltalán nem tudok. És az interneten is inkább csak szörfözgetek, a stratégiai játékok nem kötnek le.

Szabó Attila mindent megnyer, ahol csak indul

SZABÓ ATTILA 1994-ben született Pécsett. A rácvárosi fiú egyedüli gyerek, édesanyja védőnő, édesapja elektrotechnikus. A Pázmány Péter utcai általánosba járt, 2009-től a Leőwey tanulója. Idén a fizikai diákolimpián abszolút első, a közép-európai matematikai diákolimpián abszolút második lett. A 2012-es OKTV-n fizikából első helyen végzett. Harmadikos gimnazistaként részt vett az egyetemistáknak kiírt, 2012-es Ortvay Rudolf fizikaversenyen, amit ugyancsak megnyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!