Közélet

2012.09.07. 16:21

Végvári vitézek és gasztronómiai fesztivál

A város legnagyobb rendezvényét, a Zrínyi Emlékünnepséget tartják most hétvégén.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

A török korszakot idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program eleveníti fel a múltat, a hadijátékoktól a gasztronómián keresztül a művészetig.

Ebben az évben különös jelentősége van az ünnepnek, hiszen Szigetvár megkapta a kitüntető: Civitas Invicta – A Leghősiesebb Város címet az Országgyűléstől. Szigetvár szeptember 7–9. között a példamutató hősiességnek állít emléket a példamutató cselekedetek ünnepén. Idén arra törekszik az önkormányzat, hogy minden szigetvári és a városba érkező vendég megtalálja a hozzá legközelebb álló programot. Kiemelt szerepet kap a Végvári Gasztromustra, a régió legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, illetve a lovasprogramok.

A helyi turisztikai szolgáltatók, a civilek és az önkormányzatok alakították meg tavaly ősszel a Szigetvári Zrínyi 1566 Turisztikai Egyesületet, azzal a céllal, hogy összefogják a város és környéke turisztikai szolgáltatásait, közös stratégiával mutassák be az ide érkező látogatóknak a helyi értékeket, a természeti látnivalókat és a történelmi múlt épített alkotásait. Az egyesület munkájának eredményességét jelzi, hogy az önkormányzati kezelésbe visszavett vár látogatottsága az elmúlt egy évben kétszeresére nőtt.

A különböző programok, a húsvéti vásár, a tökfesztivál, az adventi vásár bemutatkozási lehetőséget biztosít a helyi kistermelőknek és kézműveseknek.
De számos fejlesztés is tervben van: a belváros megújítása mellett a Vigadó épületében befejezik a színházterem építését és felszerelését is. Kerékpárút építését határozták el Szigetvár és Szentlászló között, ez a szakasz az első üteme lesz a baranyai város és Kaposvár között megépítendő bicikliútnak.

Címkék#SZIGETVÁR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!