Közélet

2012.11.29. 16:46

A világ felé nyit a másfél milliárdos fejlesztéssel a Pécsi Egyházmegye

Másfél milliárd forintból újulhatnak meg a Pécsi Egyházmegye ingatlanjai a baranyai megyeszékhelyen. A beázó bazilikát is felújítják, de a cél tulajdonképpen a világ felé való nyitás, a pécsi belvárosi egyházi ingatlanok látogathatóvá tétele.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Hosszadalmas, és valahol sejtelmes is annak a Pécsi Egyházmegye által elnyert önerő nélküli, másfél milliárdos uniós pályázatnak az elnevezése, amelyet a kormány kiemelt beruházásként támogatott. Az „A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig – a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztése” cím ugyanakkor korántsem túlzó, ha belegondolunk abba, hogy micsoda jelentős egyháztörténeti, építészeti és kulturális értékek újulhatnak meg a támogatásnak köszönhetően.

Több ezek közül ráadásul olyan, amelyek egyre kínzóbb problémát jelentettek az egyházmegyének, így például a Belvárosi Plébániatemplom felújítása, illetve a bazilika déli tetőzetének felújítása. Mindkét épület ugyanis beázik egy jelentősebb esőt követően. A talán a leglátványosabb elem a bazilika felújítandó délkeleti tornya átalakítása lesz, amely kilátóként is üzemel majd a jövőben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A délkeleti torony egyben kilátó is lesz (fotó: Laufer László)
[/caption]

Modern látogatóközpont

A pályázatból további hat elem felújítása, korszerűsítése valósul meg, jelentették ki ma délelőtt Pécsett, a Püspöki Palotában, a támogatási szerződés ünnepélyes aláírása alkalmával. A Széchenyi téri dzsámi és a bazilika mellett a Püspöki Palotát is érinti a fejlesztés, de itt sokkal inkább belsőépítészeti átalakításra és eszközbeszerzésre kerül majd sor mint építészeti felújításra. Itt alakítanak ki egy modern fogadóteret, beléptetőrendszert, információs pultot, és jegypénztárt.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Mi a véleménye a beruházásról?
------------------------------------------------------------------------

Palotaudvar és Texas bár

Felújítják a palota udvarát, és megnyitják a látogatók előtt az alig ismert, az udvarról egy titkos alagúton elérhető magtárat is, amelyből rendezvényterem és bormúzeum alakulhat. A Káptalan utcai zarándokszállást is felújítják, és a Csontváry múzeum épületét is kívülről. A lenti rész is a múzeumhoz fog kapcsolódni a jövőben, míg az udvart megnyitják a pécsiek és a turisták előtt. Egy másik Káptalan utcai, jelenleg rossz állapotban lévő épületet, Martyn-Házat  is felújítják a tervek szerint. Azt a sajtótájékoztatón elhangzott kijelentést azonban legnagyobb bánatunkra homály fedte, hogy a papok miért hívják a magtárat csak úgy: Texas bár.

A Rózsakert még nem újul meg

A Dunántúli Napló kérdésére azt mondták, hogy egy kilencedik elem lett volna az egykori Rózsakert korszerűsítése, de az nem fért már bele a mostani költségvetésbe. Vannak azzal kapcsolatban is elképzeléseik, de még nem döntöttek egyik vagy másik verzió mellett, viszont határozott elképzelésük, hogy felújítják az egykori legendás helyet. A mostani beruházással, amelynek kivitelezési munkálatai mintegy két évet vesznek majd igénybe, a 21. század turisztikai igényeit kielégítő idegenforgalmi szolgáltatáscsomag jön létre Pécsett.

Nyitás a világ felé

Udvardy György pécsi megyéspüspök közölte, a Pécsi Egyházmegyének lehetősége nyílik arra is, hogy olyan épületeit megújítsa, amelyekre azok hatalmas forrásigénye miatt eddig nem volt mód. Nem titkolt cél az sem, hogy növekedjen az egyházmegye épületeit, ekként Pécset felkeresők száma, hogy a fejlesztések és felújítások révén szorosabbra fűzhessék a kapcsolatot az egyházmegye és a város között, s hogy nyissanak a világ felé, hogy jobban meg tudják magukat mutatni. A város vezetésével karöltve közös belvárosban gondolkodnak. Páva Zsolt, Pécs polgármestere is üdvözölte a fejlesztési programsort, amelyet egy nagyon különleges programnak nevezett, s azt is mondta, hogy egyértelműen és nagyon pozitívan fog nőni ezáltal Pécs turisztikai vonzereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!