Közélet

2012.11.04. 19:44

Patartics Zorán szerint Uránváros nagyszerű terep lehet

A Dunántúli Napló új sorozatában pécsi embereket kérdezünk arról, miként látják a város jövőjét – amely jövő persze a jelenlegi állapotokon alapszik. Az első válaszadó Patartics Zorán építész.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Kezdjük Uránvárossal, amelynek ön elkötelezett híve, s a közelmúltban több, az itt élőket megszólító programot is szerveztek ide. Ennyire jó ez a hely?

Az EKF keretében megvalósult köztérfejlesztésekhez kapcsolódott a társadalmasítási program, és az uránvárosi fejlesztés talán mind közül az egyik legjobban sikerült. Ez a városrész nagyszerű terep arra, hogy rámutassunk a problémákra, ugyanakkor a meglévőségekre és az új eredményekre is építhessünk. Ma is kitűnő az építészeti minősége, karakteres lakótelep saját központtal, szimbolikus elemekkel, identitással, élhető környezettel, amiben rengeteg a zöld, jók a házak közötti légtérarányok. Valaha minden három ház között életteli játszóterek voltak. Uránváros laboratóriuma lehetne akár a belváros megújításának is, ugyanis könnyebb volna eredményeket elérni itt, és ez alapján módszereket kidolgozni.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Patartics Zorán: „Arra kellene építeni, ami van és jó”
[/caption]

– Milyen beavatkozásokra, eredményekre gondol, és honnan lehetne ezekhez pénzt szerezni?

– Készítettünk egy kis tanulmányt, amely egyszerű módon mutat rá, hogy kevés pénzből is el lehetne indítani magukat megsokszorozó folyamatokat. A pénznél fontosabb a szándék és a szemlélet. Arra kellene építeni, ami van és jó. A városrészben kisméretű lakások vannak, lakóik többsége számára az autó fenntartása egyre nehezebb, és a globális folyamatok is az autóközlekedés visszaszorulása felé mutatnak. Uránban nem a parkolók építését kellene célul kitűzni a zöldfelületek kárára, hanem a kislakásban élők számára jobb tömegközlekedéssel, kerékpárutakkal és megújított zöldfelületekkel, parkokkal vonzóbbá tenni a lakótelepi létet.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint miben rejlik Pécs ereje?
------------------------------------------------------------------------

– Ha gyerekeket kérdezünk Pécs jellegzetességeiről, épületeket említenek, rajzolnak. Épületei miatt kötődünk a városhoz?

– A városhoz való kötődést valóban nem lehet függetleníteni a szimbolikus épületektől, Pécs esetében a dzsámitól, Magasháztól, tévétoronytól, bazilikától, Széchenyi tértől. A szimbólumok sűrítik a jelentéseket és kapcsolódásokat, akár érzelmeket vagy emlékeket. Ezek a városi létben sokszor épületek, de a hegyi ember számára ez egy sziklaszirt is lehet.

– A Pécs-kép nagyjából évek óta ugyanolyan. Biztosan kell ezen változtatni?

– Néha lehet és nagy ritkán kell is törekedni új szimbólumok létrehozására, de nagyon akarni nem érdemes, hiszen a közösség fogja eldönteni, hogy egy szimbólumot magáénak érez vagy sem. Pécsre visszatérve azonban a város fekvése is magában hordozza a karakterességét. A város, amelyikre rá lehet látni, és amelynek egyes pontjairól messzire el lehet látni, erős hatást gyakorol. Győr például ugyanezt nem tudja.

– A tervező csapat tagjaként Ön is a város jövőképén dolgozik.

– A koncepció elgondolást jelent – a fejlesztés irányait kell, hogy meghatározza, nem konkrét beruházásokat. A tervezőmunkának a vezérlőelve a fenntarthatóság. Folytatva az Uránváros-példát, ennek a szemléletnek is megfelelne, ha a korábbi, pénzbeni támogatás helyett az önkormányzat ott újítana meg köztereket, ahol a társasházi közösségek összefognak, és több épületet korszerűsítenek egyszerre, mégpedig valóban komplex módon, megfelelő minőségben. Az ilyen átgondolt, ösztönző beavatkozások felértékelnék az ingatlanokat és a városrészt is, s ez hozhatná magával a társadalmi megújulást.

Hamarosan dokumentumba is foglalják a jövőképet

Egy tervezőcsapat idén júliusban kapott megbízást arra, hogy 2013 májusáig elkészítse Pécs új Városfejlesztési Koncepcióját. A város e dokumentumban fogalmazza meg jövőképét, a fejlesztés irányait, amelyben a fenntarthatóság elvei meghatározó szerepet kapnak – ökológiai, gazdasági, társadalmi értelemben egyaránt. A tervezés öt területen folyik: természeti környezet, társadalom, gazdaság, épített környezet, helyi kormányzás.

A helyzetfelmérés a végéhez ért, és most kezdődik az értékelés – ezt követi a fejlődési pályaalternatívák vizsgálata, végül a kiválasztottból a koncepció elkészítése. A tervezők továbbra is várják a véleményeket a www.afal.hu weboldalon. 

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!