Közélet

2013.05.31. 16:31

Jól jött a közfoglalkoztatás Mohácson

Igent mondtak az iskola egyházi kézbe adására a mohácsi képviselők.

M.B. (Dunántúli Napló)

A válság előtti szintet ugyan még mindig nem érte el a foglalkoztatottság aránya, de Mohácson és a térségben tavaly, 2006 óta először, csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma – derült ki a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A munkaügyi központ helyi kirendeltségének beszámolója alapján míg a hivatal illetékességi területén 2011-ben tíz százalékkal növekedett 2010-hez képest az állástalanok száma, tavaly már csaknem hat százalékkal kevesebben voltak. Ez azt jelenti, hogy a városban és a térségben tavaly 1457 állástalan volt. A kedvező adatok hátterében a közfoglalkoztatás beindítása játszotta a főszerepet, 2012-ben ez 828 főt érintett.

Ugyanakkor az ipari parkban is megkezdte tevékenységét egy új vállalkozás, náluk negyvenen kezdhettek el dolgozni. Az ülésen ismét szó volt a Park Utcai Általános Iskola és Óvoda egyházi kézbe adásáról. Erről már tavaly döntöttek, azonban akkor bürokratikus akadályok miatt nem valósulhatott meg az átadás-átvétel. Ezek most elhárultak, így ősztől a Pécsi Egyházmegye lesz az intézmények fenntartója.

A váltásba az érintett szülők is beleegyeztek, 94 százalékuk támogatta a váltást.

– A kínálat szélesítése mellett azért is szükség van a fenntartóváltásra, mert néhány éven belül az állami intézményfenntartó központ biztosan bezárt volna egy, a városban működő általános iskolát – indokolta a döntést Szekó József, Mohács polgármestere.

Ez volt a „hattyúdal”?

POLGÁR KÁROLYT egy szóváltás kapcsán több alkalommal is emlékeztette Szekó József, hogy tegnapi szereplése egyben minden bizonnyal képviselői hattyúdala is volt.

A polgármester ezzel arra utalt, hogy Polgárt egy év, két és fél év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A képviselő két évvel ezelőtt az egyik testületi ülésen bántalmazta Szekó Józsefet. A jogerős döntés júniusra várható. Amennyiben a korábbi ítélet jogerőre emelkedik, a képviselőnek le kell mondania mandátumáról. Polgár Károly többek között egy Brecht-idézettel válaszolt: „Ki harcol, elbukhat, de aki harc nélkül feladja, már el is bukott”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!