Közélet

2013.08.26. 17:22

„Szinte minden adott egy óriási nyári fesztiválhoz!”

Hatalmas nyári zenei fesztiválokkal kellene Pécset népszerűsíteni a nagyvilágban, fantasztikus helyszínekkel rendelkezünk hozzá, s nemigen akad még egy olyan európai város, ahol ennyi nívós kórus, fúvósegyüttes és szimfonikus zenekar lenne – vélekedik Neumayer Károly karnagy, zeneművész-tanár a Pécs jövőjéről szóló sorozatunkban. A témához olvasóink is hozzászólhatnak a pecs2030.afal.hu oldalon.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Neumayer Károlynak van némi fogalma a kontinens, a városok zenei életéről, hiszen a Vasutas Koncertfúvós Zenekarnak harminc éve karnagya, s azóta az együttes megnyert minden nemzetközi versenyt, ahol csak elindult, így gyakran kapnak meghívást külföldi fellépésekre. A zenekar Pécs kultúrfővárosi nagyköveteként vitte jó hírünket, a karnagy pedig állandó tagja világversenyek zsűrijének. Amellett a PTE Zeneművészeti Intézetének vezetője volt, és tanára ma is.

– Mi az, amit egy zenész hiányol a városban?
– Nyáron egy kicsit kiüresedik, leül Pécsett minden, én pedig erősen vitatom, hogy ilyenkor itt nem érdemes semmit csinálni. Sokan elmennek egy-két hétre, élvezni valahol a vízparton a szabadságot, de a nyár nagy részében a többség itthon marad, még ha kényszerből is. Másrészt sokan jönnek látogatóba, külföldiek és belföldiek egyaránt. A muzsika a legtökéletesebb időtöltés, nincsenek nyelvi korlátai. Aki pedig egy zenei műfajt megszeret, az könnyen befogadja a többit is. A kultúrfővárosi esztendő éppen azt bizonyította, hogy a legnagyobb közönség a nyári zenei eseményeken volt, elég csak Goran Bregovics vagy az Orquesta Buena Vista Social Club fellépésére gondolni. Nézzünk egy másik közeli példát, a Kaposfesztet, mely pár esztendő alatt nemzetközi hírű esemény lett Kaposváron, holott csak vendégművészeket hívnak rá, és helyszínekben sem állnak olyan jól, mint mi. Azt gondolom, nekünk Pécsett ennél sokkal nagyobbat kellene álmodnunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sikersztori lehetne a zene
[/caption]

– Miért, zeneileg mire építkezhetünk?
– Nem hiszem, hogy Közép-Európában akad még egy olyan város, amelyik ennyi ragyogó kórussal rendelkezik. Emellett itt vannak a több évtizede működő fúvószenekarok is. A Pannon Filharmonikusok kontinentális szinten bizonyítottak, és van szimfonikus zenekara az egyetemnek, a művészeti szakközépiskolának, nem beszélve az olyan méretes kamaraegyüttesekről, mint például a Pécsi Vonósok. Ez tehát a zenei alap, és jön hozzá két olyan fedett helyszín, mint a Kodály Központ vagy az új Liszt Ferenc Hangversenyterem, mely a kamarajáték varázslatos otthona. Szabadtéri játszóhelyekben ugyancsak dúskál a város, a Dóm tértől a Színház téren át a Pirogránit udvarig.

– De hát hétről hétre szól a fúvóstérzene a Zsolnay-negyedben!
– Igen, de az legfeljebb csak ízelítő, amire építkezni lehet. Miért ragadjunk le a kempingezésnél, ha palotában is lakhatunk? Itt akár felléphetne öt-hat kiváló kórusunk, a megyét is mozgósítva legalább tucatnyi fúvósegyüttesünk, pop- és népzenészeink, kamara-, valamint szimfonikus zenekaraink. Ezek a koncertek adhatnák mindehhez az alappillért, szinte kizárólag térségi művészek mozgósításával. Szóval adott minden egy pezsgő nyári zenei élethez, arról nem beszélve, hogy kis kamarakoncerteket vihetnénk a Szent István tér több pontjára, a várfalsétányokra, a Széchenyi térre, a belvárosi utcácskákba, ami különleges hangulatot varázsolna ide, s minden vendég magával vinné az élményt. Kitűnő ajánlólevél lenne Európa-szerte, arról nem is beszélve, hogy idővel jelentős bevételt hozhatna a vendéglátásnak, a szállodáknak is.

Nincs, aki összefogja a zenei adottságainkat

Neumayer Károly szólt arról is, hogy a PTE Zeneművészeti Intézetben kiemelt zenei élet zajlik, de itt a szakemberek minden energiáját leköti a hangszeres oktatás, így rendezvényszervezésre, menedzselésre nincs se idő, se ember. Holott rendszeresen megfordulnak itt olyan világhírű szólisták, mint Baráti Kristóf, Várdai István, Bencze Csaba, sőt bemutató koncerteket is adnak a tanári kar legjobbjaival. Mégis hiányzik ilyenkor a közönség, mert nincs, aki a műsorszervezést városi szinten felvállalná. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ennek a megszervezése valóban a város érdeke. S bár a pécsi zenei rendezvényeknek két fő szervezője is van, sem a nyári koncertekre, sem a zeneművészetis előadásokra nem feladatuk a közönségtoborzás. A Pannon Filharmonikusok ugyanis elsősorban a Kodály Központ hangversenyeire, a Filharmónia Nkft. pedig az ifjúsági koncertekre és a Mesterbérletre koncentrál. Szükség lenne tehát olyan önkormányzati beavatkozásra, amely összefogna minden zenei programot, és kiaknázná a megyében rejlő zenei adottságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!