Közélet

2013.08.06. 18:02

Tranzakciós illeték: ezrekbe kerülő változások

Tovább drágul az életünk a banki tranzakciós illeték tételeinek drágulása miatt. Egy olyan családban, ahol több folyószámla, több kártya forog, havi szinten több ezer forint is lehet a veszteség.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Már a kártyás fizetés sem lesz mindenhol ingyenes a tranzakciós illeték miatt – a pénzintézetek egymás után teszik közzé új tarifáikat. Egyre több bank hárítja át az ügyfeleire a pénzintézeteket terhelő 3 ezrelékes tranzakciós illetéket. Ez egy 1000 forintos kártyás vásárlás esetén az egyéb költségekkel együtt már 9 forintos kiadást jelent. A bankok a határidő élesedését követően egymástól elcsúsztatva teszik közzé új díjaikat az augusztus 1-jétől emelkedő tranzakciós illeték miatt. Leginkább a készpénzfelvétel drágul, amelyért a korábbi 3 helyett 6 ezreléket kell fizetni, és többe kerül a banki átutalás is. Éves szinten egy átlagos kártyahasználónál is tízezer forint fölötti fizetnivalót jelenthet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A készpénzfelvétel során az eddigieknél is körültekintőbbnek kell lenni
[/caption]

Az új illetékszabályok kapcsán szakértők szerint ősztől kevés banknál lesz ingyenes a számlavezetés, a kedvezményeket pedig feltételekhez kötik a pénzintézetek. Arra figyelmeztetnek, hogy a bank- vagy számlacsomagcserével érdemes októberig várni, mert akkor lehet majd összehasonlítani a pénzintézetek tarifáit.

Mint az áfa

A már bevezetett, most pedig megemelt tranzakciós illeték valójában úgy működik, mint a forgalmi adó, amit a bankoknak kell megfizetniük. Ahogy a boltban is kifizetjük a vásárolt termékeket terhelő áfát, úgy a pénzügyi szolgáltatások esetében is az adóval emelt díjakat kell megfizetnünk – vagyis összegtől és gyakoriságtól függetlenül minden banki művelet után le kell róni az áthárított díjakat.

Drága készpénz

Az állami illetékszabályok módosulása kapcsán megfigyelhető, hogy a pénzintézeteknél az úgynevezett nullás számlacsomagok száma egyre fogy. Az extra tranzakciós kedvezményeket tartalmazó konstrukciót egymás után vezetik ki portfoliójukból a bankok. Amire még nagyon kell figyelni, az az ATM-használat. A legtöbb pénzbe az a pénzfelvétel fog kerülni, amit nem saját bankunk automatájánál végzünk el.

Mire figyeljünk?

A bankolási szokásainknak, igényeinknek megfelelő számlacsomagot válasszuk. Először nézzük saját bankunkat, majd hasonlítsunk össze 3-4 ajánlatot. A választásnál a szolgáltatások díjai mellett figyeljünk arra, hogy szükségünk van-e a számlához bankkártyára, és milyen kártyát ajánlanak? Akarunk-e a neten bankolni? Hol van bankfiók, automata a lakóhelyünk, munkahelyünk közelében, és mikor van nyitva?

Nagyban kevésbé

Vannak olyan bankszámlák, ahol nem hárítják tovább az illetékemelést. Ezeknél nagyobb jövedelemmel vagy megtakarítással kell rendelkezniük az ügyfeleknek. Általánosságban kimondhatjuk, hogy ezentúl kicsit drágábbak lesznek a banki szolgáltatások. Ám ha összehasonlítjuk a bankszámlákat, egy kedvezményeket nyújtó régi bankszámlában többet is spórolhatunk, mint a tranzakciós illeték összege.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!