Közélet

2013.10.17. 08:52

Közgyűlés: kisgyermekes bérlet jöhet Pécsen

Negyvenhárom napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a pécsi közgyűlés, négyet zárt ajtók mögött. Kiszervezik az iskolai takarítást, spórol a tévén a város - ilyen ügyekről is ment a tanácskozás.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Oktattak” a végén

Véget ért a pécsi közgyűlés októberi ülése. Záróakkordként Kóbor József (LMP) az oktatási helyzettel, pontosabban káosszal foglalkozott, visszatekintve a tankönyvellátási gondokra, a pedagógusok-életpályamodell visszásságaira is. Az iskolai takarítás kiszervezése mellett az iskolai büfék várható kiszervezéséről is beszélt.

Nagy Csaba alpolgármester annyit reagált, hogy valóban előfordulhatott, hogy egyes tanulók nem kapták meg a könyveket időben, ám ezeket az ügyeket végül elsimították, s éppen ezért fontosabb, hogy a korábbinál többen kaptak ingyen tankönyvet. Nagy Csaba pedig Klebelsberg-központos információkra hivatkozva azt mondta, hogy tudomása szerint egy pedagógusnak sem csökkent a megyében a fizetése.

Gyimesi Gábor (Jobbik) még a nap elején szólt hozzá a témához. A magánéletben pedagógus politikus szerint felsorolni sem érdemes azt, mennyi baj volt az iskolakezdéssel az idén, és micsoda fejetlenség volt.
Postavölgyre is rákérdeztek

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a Postavölgy-Árpádvárosi részönkormányzat három lemondott képviselője részben a hulladékudvar miatt, a Biokommal kialakult vita miatt távozott a posztjáról. Annak idején a Dunántúli Naplónak nyilatkozva az érintettek azt mondták, ennek nem volt köze a lemondásukhoz.

Kisgyermekes bérlet jöhet?

Keresztes úgynevezett kisgyermekes bérletet szeretne Pécsett a buszokon. Oszoli Dénes (KDNP) szerint erről már a Tüke Busz Zrt.-vel egyeztettek, és egy hónap múlva közgyűlés elé is kerülhet az ügy, azaz januártól bevezethetik.

Spórol a tévén a város

Keresztes László Lóránt (LMP) Páva Zsolttól a PécsTV helyzetéről kérdezett, amiatt volt felháborodva, hogy képviselőként is csupán a sajtóból szerezhetett, és onnan sem teljesen hivatalos értesüléseket az ügyről. A polgármester azt emelte ki, hogy a változtatással spórolni fog Pécs, pedig már az elmúlt években is egyre kevesebb pénzt adtak a médiaközpontnak. A Rákóczi úti ingatlant a jövőben nem bérlik tovább, egy olcsóbbat keresnek. Lapunk úgy tudja, a Király utcába szeretnének majdan költözni. A munkajogi aggályokra és felvetésekre azonban Páva Zsolt nem tudott kielégítő választ adni, arra szerinte csak tévénél, illetve a tulajdonos Pécs Holdingnál felelhetnek érdemben, de annyit tud, hogy a jogszabályokat természetesen betartják. Páva Zsolt bocsánatot kért amiatt, hogy a képviselőket nem tájékoztatták az ügyben megfelelően.

A villamos és ami mögötte van

Gyakorlatilag a nagyközönség számára nem észrevehető dologról tárgyalt a közgyűlés újra az Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása ügyében, apróbb technikai változtatások miatt kellett a képviselők elé vinni a témát. Ennek kapcsán azonban a közösségi közlekedési ügyekre láthatóan igen fogékony, LMP-s Kóbor József azt tudakolta, hogy ebből a programból lesz-e az égvilágon bármi, s ha igen, mikorra. Nagy Csaba alpolgármester válaszolt, azt mondta el, amit ezzel kapcsolatban már tudtunk, hogy a tanulmány elkészült, az EU fizette (750 millió forint), illetve, hogy egyelőre nem tudják, hogy kötöttpályás közlekedés fejlesztésére lehet-e elegendő pénzt szerezni a 2014-2020-as időszakban. Ennyiben maradtak, a tudósító azonban összezavarodott kissé, miután azt írtuk nem is olyan régen, a városvezetést is idézve, hogy Pécs gyakorlatilag keresztet vethet a villamosra, mert erre bizonyosan nem lesz pénz 2020-ig. Talán az lehetett ennek a kis nosztalgiázásnak az oka, hogy vasárnap ünnepeljük a pécsi villamos elindulásának 100. évfordulóját.

Kiszervezik az iskolai takarítást

Megpályáztatja az önkormányzat, pontosabban az Elszámolóház a pécsi önkormányzati iskolák takarítását a jövő évre, illetve 2015-2016-ra vonatkozóan. Az előterjesztést csütörtökön szavazták meg. Aszerint ez év végén lejár annak a három, közbeszerzési eljárás után kiválasztott vállalkozónak a szerződése, akik ellátják a takarításszolgáltatással kapcsolatos feladatokat az Elszámolóház által működtetett köznevelési intézményekben. Idén e célra az Elszámolóház költségvetésében eredetileg 166,8 millió forint szerepelt. Az eddigi tapasztalatok és rendszeres ellenőrzések azt mutatták, hogy a vállalkozók által nyújtott szolgáltatások különböző minőséget képviselnek, másrészt a három vállalkozó mindegyike eltérő áron végzi ugyanazt a szolgáltatást (5,76 Ft/m2/nap, 6,50 Ft/m2/nap és 6,73 Ft/m2/nap nettó díjakért).

Éppen ezért jövőre a takarításszolgáltatás beszerzésére ismét közbeszerzési eljárást folytatnak le, előkészületeit már meg is kezdték (takarítandó felületek, takarítási igények felmérése stb.). Az eredmények azt mutatják, hogy több mint 100 000 m2-nyi takarítandó felületről van szó összességében.

A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény vonatkozó részének legutóbbi módosítása után immár egyben is meghirdethető ekkora felület takaríttatása. A három évre szóló pályázatban kikötnék, hogy a jelenleg közalkalmazottként foglalkoztatottakat továbbfoglalkoztatassák. A szolgáltatás becsült értéke három évre vonatkozóan 364-383  millió forint lehet.

Nagy Csaba alpolgármester szerint az önkormányzat a lehető legolcsóbban szeretné ellátni ezt a feladatot. Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a szakszervezetnek vannak ezzel kapcsolatban kérdései, és szeretné, ha azokra pontos válaszok születnének.  Kóbor József (LMP) szerint a kiszervezés kétértelmű, a munka ellátása valószínűleg rosszabb lesz, feltehetően rosszabb munkakörülmények mellett, pedig a takarítók „eddig is ki voltak zsákmányolva”. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint semmiképpen sem jó ötlet a kiszervezés. Nyőgéri Lajos (MSZP) az iránt érdeklődött, hogy készült-e hatástanulmány ebben az ügyben (ez egyébként Keresztes képviselőt is foglalkoztatta), és hogy valóban olcsóbb lesz-e végül a munka.

Korábban írtuk:

Az időjáráshoz hasonló borús, kicsit unalmas és lehangoló lehet a csütörtöki pécsi közgyűlés. A pécsi városatyák összesen negyvenhárom napirendi pontot tárgyalnak októberben, ebből négyet zárt ajtók mögött már meg is tartottak, miután ma nem a szokásos kilenc órakor, hanem nyolckor kezdték el a közgyűlési ülést.

A korábbi kezdés indoka, hogy ma délután újabb új buszokat adnak át városvezető politikusok, koradélután a Budai állomáson. Újabb öt szóló Credót mutatnak be. Sőt, lapunk úgy tudja, hogy igazából tíz új szóló busz érkezett, de azokat három részletben kívánják bemutatni a politikusok, a mostani öt után hármat, illetve kettőt, más és más állomáson, talán igazából ez az oka, hogy külön-külön hívják majd egybe a sajtó képviselőit.

A másik, legalább ilyen fontos esemény, amely oka lehet a korábbi kezdésnek, hogy ma délután Pécsett Áder János köztársasági elnök felavatja Deák Ferenc szobrát.

A hivatalos napirendi pontok közül érdekesebb tűnik, hogy döntenek a Zsolnay Örökségkezelő NKft. marketingjére fordítható összegekről, illetve, hogy Postavölgynek új képviselőket szavaznak meg a lemondott részönkormányzati képviselők helyére.

Előzetesen úgy gondoljuk, hogy hangosabb vita a városi intézmények takarításának kiszervezése, illetve a Pécsi Vízmű kapcsán alakulhat majd ki.

A zárt ülésnek vége, jelenleg a szervezeti és működési szabályzat újításairól vitáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!