Közélet

2014.01.23. 07:24

Pentz Mihály szerint kényszerpályán a vállalkozások

Siralmasnak látja a megye építőiparának helyzetét az ingatlanpiac korábbi meghatározó szereplőjeként ismert Pentz Kft. tulajdonosa. A helyzetre reagálva Pentz Mihály Németországba teszi át a székhelyét.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Melyik volt az utolsó jó év?
– A 2007-es esztendő. Utána egyre inkább mutatkoztak az ágazatban a hanyatlás jelei.

– Ennyire kilátástalannak látja a helyzetet?
– Ez nemcsak az én meglátásom, ezt mutatják a tények. Az elmúlt öt évben egyetlen nagy fejlesztési projektünk sem volt, az erre alapított cégem jelenleg 0 létszámmal működik. Belvárosi ingatlanközvetítő irodánk korábban havi 8-10 lakást adott el, az elmúlt évben kettőt. Nem véletlenül döntöttünk bezárása mellett, hiszen a magas bérleti díj csak vitte a pénzt. De úgy látom, a környezetemben nemcsak én reagáltam le így a dolgokat.

– Mire gondol?
– Mivel a városból, a megyéből elmaradtak a nagyprojektek, az építőipari vállalkozások zöme negyedére, ötödére csökkentette le alkalmazotti létszámát. Ezzel tulajdonképpen idomultak a piaci helyzethez. Ráálltak a kisebb kivitelezési munkákra, felújításokra, vagyis egyértelműen a túlélésre rendezkedtek be. Olyan kisebb munkákra, amik kisebb kockázatot is rejtenek.

– Nem is lát esélyt kedvező fordulatra?
– Ha látnék, akkor maradnék, de legalábbis kivárnék. De jelenleg nem látok ingatlanfejlesztőként kihasználható lehetőségeket. Példaként említeném a Fellbach lakópark projektjét. A Magnum és a Fellbach lakóparkban összesen 430 lakást épített az általam ügyvezetőként irányított, osztrák tulajdonú projektcég. A kezdeti élénk kereslet azonban annyira lecsökkent, hogy most a Fellbach utcában gyakorlatilag már veszteséggel próbáljuk meg értékesíteni az utolsó száz lakást.

A teljes interjút a csütörtöki Dunántúli Naplóban olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!