Közélet

2014.04.18. 12:36

Nyakunkon a szúnyogfrász, Baranyában már itt vannak

A roppant enyhe a tél, a néhány napig csapadékos időjárás, s a várható felmelegedés miatt szúnyoginvázió jöhet – a vérszívók első példányai a szokottnál korábban, már három hete megjelentek a megyében.

M. B. (Dunántúli Napló)

Tavaly a dunai árvíz, idén a szokatlanul enyhe tél lesz a „felelőse” a szúnyogok várható inváziójának. (Arról a napokban már írtunk, hogy az egyéb kártevők is köszönik szépen, jól vannak.) Az áttelelt példányok a korai tavaszban a szokottnál előbb ébredtek, s már lerakták a kezdődő évad populációjának alapjait. Az elmúlt napok csapadékos időjárása után felmelegedés várható, így rövid időn belül kifejlődnek a lárvákból a vérszívók. Megjelenésükre Baranyában szinte mindenütt számítani lehet, nemcsak a folyók, tavak közelében. Pécset például mindig is kedvelték a szúnyogok a közvetlen közelében fekvő erdők és az éghajlati viszonyok miatt.

– A szokottnál korábban, már hetekkel ezelőtt voltak szúnyogok – mondta érdeklődésünkre Tóth Tibor nyugalmazott pécsi biológus, rovarszakértő. – Az enyhe tél után az időjárás mostani alakulása is kedvez a szaporodásuknak, úgyhogy hamarosan valóban számolnunk kell a tömeges megjelenésükkel.

Egy esetleges dunai, drávai áradás tovább fokozhatná a szúnyogveszélyt, ahogy történt tavaly is. Az utóbbi években új szúnyogfajok is megjelentek Magyarországon, amelyek a trópusi országokban előforduló veszélyes vírusokat is hordozhatnak, de elsősorban csak ott. Többek között ilyen az ázsiai tigrisszúnyog és az anopheles szúnyog. Előbbi az esetenként akár halálos kimenetelű dengue-lázat, utóbbi a maláriát terjesztheti. Ezek a betegségek nálunk viszont nem terjednek, hiszen sem fertőzött ember, sem a vírust hordozó állat nincs Magyarországon.

Ilyen megbetegedéseket szerencsére tavaly sem regisztráltak a megyében. Tóth Tibor a veszélyes betegségeket terjesztő szúnyogokról szólva úgy fogalmazott, megítélése szerint a hírüknek nagyobb a füstje mint a lángja, így szerinte nem kell tartani attól, hogy például maláriás megbetegedéseket okoznának.

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Dunai árvíz 2013 Baranyában#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#Szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!