Közélet

2014.05.18. 18:52

Trafikok: nem kelendő a maradék Baranyában

A megyében található települések több mint harmadában, 133-ban nem működik dohánybolt, ez az arány az országban a legnagyobb.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Országszerte csaknem 6300 nemzeti dohánybolt üzemel, de lehetne nyolcszázzal több is, ennyi koncesszióra ugyanis eddig nem jelentkezett senki, vagy a nyertesek később meggondolták magukat, s mégsem vágtak bele a dohánytermékek árusításába.

Baranya ebből a szempontból az országban listavezető. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (ND) adatai szerint a megyében jelenleg százharminchárom településen nincs még trafik. Ezzel Zalát (ahol százhuszonnyolc hely kiadó még) és Borsod-Abaúj-Zemplént (az északi megyében hetvenhárom dohánybolt nyílhatna még) is megelőzzük.

A jogszabályok adta lehetőségeket száz százalékban csak a fővárosban és Csongrád megyében használták ki, ott az összes trafikjog gazdára talált.

Az ND szerint Baranyában a kistelepüléseken volt eddig a legnagyobb az érdektelenség, a dohánybolt nélküli falvak átlagos lélekszáma 239. A közelmúltban elkészített elemzésükből kiderül az is, hogy a megyében érintett falvak egy részében a trafikrendszer bevezetését megelőzően sem volt helyben dohánykereskedelem, vagyis vegyesbolt, kocsma sem üzemelt, illetve nem forgalmaztak cigarettát.

Mindebből következően viszont tény, hogy azoknak a baranyai dohányosoknak, akik az ellátatlan falvakban laknak, utazniuk kell a szívnivalóért.

Ugyan az ND a napokban közzé tette az újabb koncessziós pályázati felhívását, meglepetés lenne, ha ezúttal tömeges lenne az érdeklődés, tehát azoknak a településeknek a többségében, ahol eddig nem nyílt trafik, várhatóan nem is fog, hiszen a piac lehetséges szereplői már ezt megelőzően is felmérték a lehetőségeket, s úgy találták, nem éri meg belevágni.

Költözniük kell

Júniustól a benzinkutakon és a 2500 négyzetméteresnél nagyobb eladótérrel rendelkező áruházakban – vagyis a legforgalmasabb helyeken – már nem üzemelhetnek dohányboltok. Ez országszerte mintegy kétszáz trafikot érint, a megyében csaknem húszat. A kereskedők koncessziós joga megmarad, az új helyszín kiválasztása viszont nem egyszerű, mivel már működő dohánybolttól kétszáz méteres távolságon belül nem nyitható újabb. Nyilván lesznek, akik megpróbálnak „ügyes” megoldásokat találni: elképzelhető például, hogy az üzletláncok a nagyobb eladóterű áruházaikból az új előírásoknak is megfelelő kisebbekben nyitják újra trafikjaikat, vagy a jelenlegi helyük közelében épített, különálló helyiségben folytatják tovább a dohánykereskedelmet, ez utóbbira Pécsett is van példa.

Milliárdokkal tartozhatnak a kereskedők a gyártóknak – Sok üzletnek napi gondjai vannak. Erről bővebben a hétfői Dunántúli Naplóban olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!