Közélet

2014.11.19. 08:00

Elpukkant az utolsó pécsi pezsgő

Néhány hónapja szállították el az utolsó Pécsett érlelt és palackozott pezsgőket a nagy múltú Szent István téri pezsgőgyárból. Ezzel egy korszak biztosan lezárult. A tulajdonos szerint az épületet hamarosan látványosan felújítják és látogatóközpontként hasznosítják.

Gűth Ervin (Dunántúli Napló)

Az utóbbi években jó néhány alkalommal felmerült az egykori pezsgőgyár épületének és több kilométeres pincerendszerének az eladása, és bár érdeklődők voltak, tényleges vevőt nem sikerült találni. Ebben az időszakban az érlelés és a palackozás még Pécsett történt, de a szállítás egyre nagyobb nehézséget jelentett. Most a palackozót is leszerelték és a pezsgők sem Pécsen fognak beérni, hanem a pincészet központjában a Zala megyei Nagyradán.

A Cézár Pincészet tulajdonosa, Stefan Császár szerint a gyár sikeressége indokolta a teljes költözést. Miközben külföldön és belföldön is egyre nagyobb igény van a termékeikre, a pécsi egység egyre több logisztikai problémát okozott.

Nemrégiben a Zalában található borászati üzemük 3000 m2-rel gyarapodott, ezentúl a pezsgőgyártás teljes folyamata itt zajlik majd. Az utóbbi hónapokban az utolsó pécsi szállítmányokból akkora készletet halmoztak fel, amivel el tudják látni a vásárlói igényeket a teljes átállásig.

A Dunántúli Napló kérdésére Stefan Császár azt mondta, hogy a költözés ellenére a népszerű, Fünfkirchen márkanéven kapható pezsgő nem fog megszűnni. Ráadásul a pécsi egység sem lesz az enyészeté. Az ügyvezető elmondása szerint aktívan nem is keresnek vásárlót, inkább felújítják, átalakítják az épületet. A pince továbbra is folyamatosan látogatható lesz, sőt a látogatóközpont-jelleget szeretnék erősíteni. „Először kívülről fog látványosan megújulni az épület, vagyis az eredeti állapotot fogjuk visszaállítani, amivel jövő áprilisra szeretnénk elkészülni. Közben az étterem is marad és további szolgáltatásokat is tervezünk. Ezekről még nem szeretnék bővebben nyilatkozni” – tette hozzá Stefan Császár.

Pécsi pezsgő

A történelmi Magyarország második pezsgőgyárát Littke Lőrinc hozta létre Pécsett, az első palackok 1859-ben a kerültek piacra. A pezsgőgyártás alapanyagként használt bor szinte mindig a baranyai borvidékekről származott, de a gyár 150 éves története során előfordultak olyan időszakok is, amikor Erdélyből érkezett a rizling. A második világháborút követő államosítás során húsz évre teljesen megszűnt a pezsgőgyártás, hogy aztán 1966-ban a Mecsekvidéki Pincegazdaság alatt újrainduljon. Az 1980-as években 1-2 millió palack hagyományos pezsgő mellett a tankpezsgőgyártás lett az uralkodó. Utóbbiból évente 8 millió palack készült, nagyrészt a keleti piacokra. Ennél az eljárásnál hatalmas tankokban érlelik az alapanyagot, de a minőség messze elmarad a klasszikus, palackos érlelésű pezsgőkétől. Több szervezeti átalakulást és a privatizációt követően, 1996-ban végül három svéd állampolgárhoz – köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz – került a gyár és megjelent egy új márka, a tulajdonosról elnevezett Cézár Pincészet. A 2000-es évek elején, a hagyományos pezsgőgyártáson felül szőlőtermesztéssel és borkészítéssel bővült a vállalkozás, aminek a központja a Zala megyei Nagyradán van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!