Közélet

2014.11.18. 13:24

Milyen eljárást indítottak a pénisztolvaj ellen? - Nem mindennapi beszédet mondott Böszörményi

A pécsi kormányellenes tüntetésen felszólalt Böszörményi István is.

zsj

A lisztes akció (Weöres Sándor szobrának leöntése) miatt, szabálysértési eljárás indult Böszörményi István ellen. "Nagyon, helyes, hiszen mégiscsak le lett öntve egy szobor" - mondta beszédében a szobrász.

Milyen eljárás indult más szoborrongálás ügyben? - tette fel a kérdést Böszörményi István.
Példák:
- Mohácsi András szobrát, két éve, nem leöntötték, hanem ledöntötték.
- Megrongálták Miklya Gábor szobrát
- Ledöntötték Nyári Zsolt szobrát
- Taubert László ajándékszobrának a falloszát lopták el.
- Egy intézményvezető láncfűrésszel daraboltatta fel Hegyi Csaba szobrát.

Böszörményi István teljes beszéde

A napokban egy aggasztóan gyenge minőségű szobrot avattak fel Pécs történelmi belvárosban. Egy olyan szobrot, mely nem méltó Weöres Sándorhoz, egy olyan szobrot, mely arcul csapja a pécsi szobrászati hagyományokat, megalázza a pécsi művészeket. Egy olyan szobrot, melynek finanszírozása erősen korrupciógyanús, mely ügyben akár Pécs város önkormányzata is bűnrészes lehet. Mindez olyan hatalmi erőpolitikából valósul meg, melynek szálai a legmagasabb kormányzati körökig vezetnek.

A szobrász, Kligl Sándor ugyanis tagja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) azon bizottságának, amely a köztéri szobrok ügyében dönt. Mivel Kligl bizottsági tagsága okán nem pályázhat, helyette települések nyújtották be támogatási igényüket, majd a munkát kiadták a szobrásznak. Így tett a pécsi önkormányzat mellett Gárdony, Mór, Törökszentmiklós helyhatósága. A történet további pikantériáját az adja, hogy Kligl felesége az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) közigazgatási államtitkára, ez a minisztérium gyakorolja a rendelkezési jogot az NKA felett.

Utóbbi hírek közel három hónapja ismeretesek, a Népszabadság cikkéből, mégsem történt semmi. Május óta tiltakozom a Kligl-szobor ügyben, mégsem történt semmi. A zsűri véleményét sem vették figyelembe, még a helyszínt illetően sem.

Kedden néhány elszánt értelmiségi indult protestálni a siker legkisebb reménye nélkül. Amikor váratlanul átszakadnak a falak, és az elégedetlenség országos nyilvánosságot kapott. Nem kellet hozzá más csak egy kiló liszt.

A lisztes akció miatt, szabálysértési eljárás indult, garázdaság címen. Nagyon, helyes, hiszen mégiscsak le lett öntve egy szobor. De Mohácsi András barátom szobrát, két éve, nem leöntötték, hanem ledöntötték. Milyen eljárás indult akkor? Milyen eljárás indult, amikor korábban, ugyanott, megrongálták Miklya Gábor szobrát? Milyen eljárás indult, amikor ugyanott ledöntötték Nyári Zsolt szobrát? Ezek a szobrok, Pécs városának egy fillérjébe nem kerültek, és Pécs városa ennyire is becsüli őket. Ahogy, Taubert László ajándékszobrát sem becsülte semmire, mely szobornak a falloszát lopták el. Milyen eljárást indítottak a pénisztolvaj ellen? Milyen eljárás indult, az ellen az intézményvezető ellen, aki láncfűrésszel daraboltatta fel Hegyi Csaba szobrát? S még meg sem említettem, Kuti Laca barátom, négy éve készült szobrát, melyet a mai napig nem fizettek ki neki. Bízom, benne, hogy hasonlóan hosszú ideig várakoztatják meg, az államtitkár férjét is! Esetleg még tovább.

Ezt a szobrot, mely méltatlan Weöres Sándorhoz, vigyék vissza, ahonnan hozták! A vételárból pereljenek vissza, amennyit csak lehet! Hirdessenek új országos pályázatot egy Weöres Sándorhoz méltó szobor elkészítésére!

Köszönöm a figyelmet!
Éljen a köztársaság!
Pécsett, 2014. november 17. Böszörményi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!