Közélet

2014.11.13. 16:45

Választási csalás ügyében nyomoznak Szigetváron

Beígért, de kifizetetlen szociális segélyek borzolják a kedélyeket a kisvárosban. A rászorultsági alapon odaítélt juttatásokat még a választások előtt ígérték, a segítség azonban nem mindenkihez ért célba.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy a szigetvári városvezetés még a választásokat megelőzően egy úgynevezett „krízissegély-akcióba” kezdett, amit a város polgárai igényelhettek. Egy gyerekeit nevelő rászoruló édesanya osztotta meg esetét: „Én október 8-ra késő délutánra kaptam időpontot. Azon a napon közel 200 ember fordult meg a polgármesternél. A tanácsterembe kellett mennem, ahol a polgármester úr (Kolovics János) ült, valamint az önkormányzati hivatal két munkatársa, akik a jegyzőkönyvet vezették. Egy percben elmondtam, hogy miért szeretnék segélyt, ő annyit mondott, hogy 40 000 forintot tud adni, láttam, hogy a könyvbe bejegyezték, majd megkérdeztem, hogy kell-e valamit aláírni. Erre a polgármester úr azt mondta, hogy itt most nem. Sajnos a segély forintjait azóta is hiába várom.”

Mint kiderült, a hölgy esete nem egyedi, a juttatásért folyamodók közül többen jártak így. A kilátásba helyezett juttatásért küzdők egy közösségi oldalon fórumozva nemcsak a segély elmaradását nehezményezték, furcsának találták azt is, hogy a „szociális pénzosztás” közvetlenül az önkormányzati választások előtt történt.

A felvetésre reagálva a lapunk által megkeresett korábbi polgármester, Kolovics János elmondta, hogy polgármesteri fogadóóráit kéthetente csütörtökön tartotta, véletlenszerű volt az utolsó fogadóóra és az önkormányzati választás időpontjának közelsége. A leköszönő városvezető úgy tájékoztatott, hogy a segélyek odaítélése és folyósítás minden esetben jogszerűen, a meghatározott feltételeknek megfelelően történt, a célba juttatásuk átutalással, néhány indokolt esetben pénztári kifizetéssel történt. A megítélt, de még ki nem fizetett pénzek kapcsán hozzátette, a segélyezésnek van egy átfutási ideje, a városvezetésben időközben történt váltás lassíthatja a folyamatot.

Az ügy kapcsán megkerestük a város önkormányzatát is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre szünetel a szociális segélyek kiutalása. Érdeklődésünkre dr. Vass Péter, a választásokon nyertes polgármester azt közölte, a felmerült kétségek és kifogások miatt a városvezetés úgy döntött, hogy teljes körűen kivizsgálják a segélyezés ügyét. Hozzátette: bár a város kasszája nem bővelkedik anyagi forrásokban, a tisztánlátás érdekében kezdeményezik a teljes önkormányzat átvilágítását is a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!