Közélet

2015.02.25. 08:43

Állami fennhatóság alá kerül a hulladékgazdálkodás

A legfrissebb hírek szerint a korábban környezetgazdálkodással foglalkozó cég, a Biokom pont eredeti profiljától, a hulladékszállításról és -kezelésről kénytelen lemondani.

M.B. (Dunántúli Napló)

A városi cégek átalakításának, a tevékenységi körök elosztásának sarkalatos pontja lesz a Biokom új küldetése. Az eredetileg hulladékgazdálkodással foglalkozó cég az elmúlt években fokozatosan egyre több városüzemeltetési feladatot vett át (mint a városi úthálózat fenntartása, gondozása, a közterületek tisztántartása, virágosítása, kaszálása, a városi parkerdő gondozása stb.), ami most tovább bővül az új feladatkörökkel.

A legfrissebb hírek szerint a korábban környezetgazdálkodással foglalkozó cég pont eredeti profiljától, a hulladékszállításról és -kezelésről kénytelen lemondani. A feladatot országosan egy állami holding veszi át, vagyis a gáz, az áram és a víz után állami feladatkörbe kerülhet a hulladékgazdálkodás is.

Ennek a profilnak az elvesztése azért lehet különösen érzékeny veszteség Pécs, de több más település számára is, mert a hulladékgazdálkodás az utolsó olyan városüzemeltetési profilok egyike, amelyik profitot hozhat. Ráadásul az ágazat az elmúlt években hatalmas pályázati tőkeinjekciót kapott – pl. a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programban –, amely környezetvédelmi hatásuk mellett tovább növelheti profitabilitásukat is. Az állami hulladékgazdálkodás menetéről még kevés az információ, érdekes lehet viszont az a hír, hogy a mohácsi vágóhídból kiszállt Csányi Sándor állítólag a szelektív gyűjtés és az abból kinyerhető másodlagos nyersanyagokban rejlő üzleti lehetőség iránt érdeklődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!