Közélet

2015.09.09. 19:09

Menekültügy: Martonfán mindeddig még egy kapavágás sem történt

Martonfa továbbra is készültségben van. Az ügyintézésre váró menekülteket buszokkal hozzák Pécsre, a vasútállomás már nem játszik.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Szerda délután a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette: az illegális bevándorlókkal kapcsolatos ügyintézés egyik helyszíne továbbra is Pécsett található, vagyis ezután is érkeznek menekültek a baranyai megyeszékhelyre. A szállításuk azonban szervezett formában, külön buszokkal, előre meghatározott útvonalon történik, így a vasútállomáson nem találkozhatnak velük a helybéliek.

Nem lesz azonban ez mindig így, jósolja meg Bosnyák András, Martonfa polgármestere. Szerinte ugyanis a menekülttábor megépítését követően Pécs belvárosában újra felbukkannak majd a bevándorlók. Ezért nem is értette a falu első embere, Páva Zsolt miért nem volt vele korábban hajlandó egyeztetni. Ráadásul a pécsi polgármester Hird polgármestere is, ami pedig szinte közvetlenül a tábor mellett helyezkedik el. Így a politikus nagyon is érintett az ügyben – véli Bosnyák.

Martonfa polgármestere hozzátette, hivatalos tájékoztatást jó ideje nem kapott a fejleményekről, és egyelőre egy kapavágás sem történt. A tervezett helyszínen a hideg idő ellenére is folyamatosan kint táboroznak a tiltakozók. Ugyan a polgármester – kímélve az embereket – azt szerette volna, ha csak őrjárat lesz, a falubeli „kemény mag” úgy döntött, marad. Azt mondják, nem fáznak a sátrakban, de ha kell, megoldják a fűtést is.

Bosnyák András hangsúlyozta, bárki segítségét szívesen fogadják, mindegy, milyen szervezet vagy párt áll melléjük, hiszen „a fuldokló nem válogat”.

Cipő és ruha

Bár a vasútállomáson jelenleg nincs szükség a civil segítők munkájára, a pécsi MigSzol csoport nem oszlott fel. És jól tették. Garzó Gábor, a csoport egyik vezetője ugyanis a Facebookon jelentette be kedden, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megkereste őket, szükségük lenne ruhákra és cipőkre, mert a menekültek „nagyon le vannak rongyolódva.” A hír hallatán hamar összegyűlt egy halom őszi-téli holmi, amit el is juttatnak a BÁH-hoz.

Mi történt eddig

2015.02.10. Első alkalommal számolunk be arról, hogy meghökkentő mértékben emelkedik a Magyarországra érkező menekültek száma. Baranyát nem érinti a jelenség.

2015.03.03. Három mohácsi autós bukik le Hegyeshalom közelében, akiknek a járműveiben tizenkét szír, iraki menekült tartózkodott.

2015.05.22. Lapunk információi szerint a pécsi rendőrségi fogdát úgy alakítják át, hogy menekültek befogadására alkalmas legyen. A hírt sem a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK), sem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem erősítette meg. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, Baranya nem migrációs célpont, nincsenek menekültek elszállásolva a megyében.

2015.06.30. Megjelennek a menekültek a pécsi vasútállomáson. A BÁH tájékoztatása szerint a dél-dunántúli igazgatóságon regisztrálják a menedékkérőket, akiket ezt követően a számukra kijelölt befogadó állomásra irányítanak.

2015.07.01. Kiderül, hogy a migránsok jelenléte állandósulhat a vasútállomáson, napi 50 fő érkezhet. Szegedről busszal hozzák őket Pécsre, onnan vonattal utaznak tovább Debrecenbe. Az önkéntesek megkezdik segítő munkájukat az állomáson.

2015.08.01. A Magyar Közlönyből értesül a Pécstől 10 kilométerre fekvő Martonfa, hogy a település mellé menekülttábort akar építeni a kormány. A falu nyílt levélben tiltakozik.

2015.08.02. A martonfaiak sátrakat vernek a tábor tervezett helyszínén, hogy megakadályozzák a munkálatok megkezdését.

2015.08.03. Nem hivatalos információ szerint már augusztus 15-én részlegesen megnyílhat a martonfai tábor. A martonfaiak útlezárással, illetve a Széchenyi téren tüntetnek.

2015.08.04. Hargitai János képviselő nyilatkozata szerint kiemelt kormányzati beruházásban épül meg a menekülttábor, de engedélyeztetni kell az építkezést, például a közművek létesítését. Arra viszont van lehetőség, hogy gyorsított eljárásban döntsön a baranyai kormányhivatal az engedélyeztetésről. Hargitai rámutat: a konténertábor ideiglenes lesz, várhatóan ősz közepére készül el, és ezer főt tud befogadni. A menedéket kérők kérelmük elbírálásáig laknak majd a befogadó táborban, ahová szervezetten szállítják őket. A tábor őrzéséről is gondoskodnak, de a létesítmény nem lesz zárt.

2015.08.05. A Belügyminisztérium közli, augusztus végén, szeptember elején kezdik építeni a tábort, a munkálatok 4 hónapot vehetnek igénybe. Ha kell, segítséget nyújtanak a rendőri és a polgárőri jelenlét megszervezéséhez, valamint a térfigyelő kamera-rendszer kiépítéséhez.

2015.08.13. A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be, népszavazást kérve a menekülttáborok ügyében.

2015.08.24. Siklósnagyfalu bejelenti, ők nem bánnák, ha náluk épülne tábor közművekért cserébe.

2015.09.01. Martonfa polgármestere kérdőre vonja Páva Zsoltot, miért nem lép fel a menekülttábor ellen.

2015.09.03. A kormány bejelenti, a horvát-magyar határon is épülhet kerítés.

2015.09.05. Kiürül a pécsi vasútállomás, a menekülteket busszal hozzák Pécsre, és a regisztrációt követően busszal viszik tovább a menekülttáborokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!