Közélet

2015.11.10. 14:30

Gázos átállás: remélik, hogy nem lesz gáz

Háztartások ezreinél csönget idén ősszel a gázóra-leolvasó térségünkben. A rendkívüli látogatásra az E.ON augusztusban bejelentett kivonulása, az új szolgáltató belépése miatt kerül sor.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Megyénkben jövő év január elsejével a Főgáz Zrt. veszi át az E.ON Energiaszolgáltató Kft. földgázfogyasztó ügyfélkörét. Az év hátralevő időszakában a zavartalan átadás-átvételi folyamat és a pontos elszámolás érdekében az E.ON munkatársai rendkívüli gázmérő-leolvasás miatt keresik fel az ügyfeleket.

Fontos tudnivaló, hogy a rendkívüli leolvasást nem követi számla, a célja az, hogy pontosabbá váljon az átadás időpontjában készített elszámolás. Emellett az előre fizetős mérőket is leolvassák és átállítják a szolgáltató munkatársai, igazodva a januári átadás-átvétel feltételeihez. A kialakult gyakorlat szerint a leolvasás idejéről a távozó szolgáltató előre tájékoztatja az ügyfeleket.

Mint megtudtuk, alaphelyzetben a szolgáltatóváltás nem jár anyagi teherrel a fogyasztók esetében, a tényleges fogyasztás díját azonban mindenképpen ki kell fizetniük a felhasználóknak. Az ügyfelek akkor is átkerülnek az új szolgáltatóhoz, ha aktuális tartozásuk van, ennek összegét viszont az eddigi szállító, az E.ON felé kell megfizetniük. Ugyanez vonatkozik azokra az ügyfelekre is, akiknek élő részletfizetési megállapodásuk van az E.ON-nal. Ahol a gázszolgáltatás a váltás idején tartozás miatt ki van kapcsolva, ott a visszakapcsolás feltétele, hogy az ügyfél az összes tartozását és a visszakapcsolás díját is megfizesse. Januártól Baranyában is minden számlákkal, elszámolással, reklamációval kapcsolatos ügyet a Főgáz vesz át.


Figyeljen, aki változtatni akar!

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyfeleinek egyetemes földgáz-szolgáltatási szerződései automatikusan megszűnnek, míg az új szolgáltatóval a szerződés az átadás időpontjában a törvény erejénél fogva létrejön, ahhoz új szerződés megkötésére nincs szükség. A váltással kapcsolatos tájékoztatás szerint, akik a korábbi szolgáltatónál részszámlázásban voltak, továbbra is részszámlát kapnak. A havi diktálást választók is maradhatnak a megszokott formában, az átállás miatti esetleges teendőkről az új szolgáltató tájékoztat majd. Fel kell keresnie az ügyfélszolgálatot azoknak, akik elszámolási és fizetési módot is váltani szeretnének a szolgáltatóváltással egy időben. Bankon keresztül történő csoportos díjbeszedés esetén a bankfiókoknál át kell jegyeztetni az új szolgáltató nevét.

Ilyenkor indulnak el a csalók is

Az ügyfelek biztonsága érdekében az E.ON fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az ügyfelek átállás miatti felkeresése soha nem jár készpénzforgalommal. A rendkívüli leolvasás idején a szolgáltató munkatársai minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, és kizárólag a mérő gyári számát, valamint az aktuális óraállást rögzítik kézi adatrögzítő készülékkel, készpénzbefizetéseket nem kérnek, és nem fogadnak el. Ezt azért fontos minden körülmények között figyelembe venni, mert egy-egy ilyen változást kihasználva rendszeresen megjelennek a lakóközösségekben olyan csalók, akik alkalmi pénzszerzéssel próbálnak visszaélni az érintett közüzemi fogyasztók jóhiszeműségével. Saját és lakótársaik érdekében körültekintésre kérik tehát az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!