Közélet

2015.11.17. 16:16

Mit tud a Tudásközpont, amelyet 1100 oltófej véd?

Ötéves a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont. De mit tud ez a ház a szürke hétköznapokon, s kívül-belül mennyire biztonságos? Erről beszélgettünk Prekopcsák Tamással, az üzemeltetést végző kft. vezetőjével.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Vázolná a ház történetét – szakemberként?

– Az alapkőletételtől számítva egy év alatt elkészült az épület, 2010 augusztusában már a könyvek beköltözése zajlott. Ez volt az a kivételes EKF-beruházás, ahol nem volt csúszás a határidőkkel. Tény, hogy a későbbiekben akadtak garanciális problémák (például a külső homlokzati üvegburkolatokkal, s történt csőtörés is), de azt gondolom, egy ekkora épületnél azért ez nem olyan rendkívüli esemény.

– Megoldódott már a lezuhanó lapok problémája?

– A vizsgálat még nem zárult le teljes egészében. A garanciális időszak idén augusztusban járt le, de ilyen hibákra még továbbra is  fedezetet nyújt a szavatossági bankgarancia.

– Mit jelent a Tudásközpontot működtetni?

– A könyvtáraknak 25 ezer regisztrált olvasójuk van, és vizsgaidőszakokban több mint ezer ember fordul meg itt naponta 8–20 óra között. Ebből is látszik, nagyobb munkákat gyakorlatilag csak éjszaka tudunk elvégezni. Az is sokatmondó a ház méretére, hogy az éves közműdíja 50 millió forint, vagyis a havi fűtés-, víz-, áramdíj négymillióba kerül. Összességében az informatikán kívül mindent mi üzemeltetünk, a takarítástól a karbantartáson, biztonsági szolgálaton át a kültéri parkosításig.

– Apropó biztonság: lehet ez a hely „pokoli torony”?

– Ha a filmes épületre gondol, itt már minden biztonsági rendszer XXI. századi technikával készült. Csak néhány adat a tűzvédelemről: 550 tűzjelző és 1100 oltófej van felszerelve. A jelző 50 Celsius fölött azonnal beindítja az adott részen az oltórendszert, mely nem vizet, hanem vízpárát, ködöt permetez be. A menekülési útvonalak pedig túlnyomással füstmentesítettek. Ilyen nagy hatékonyságú, drága védelmet egyébként csupán néhány helyen működtetnek az egész országban. S hogy mennyire biztonságos? Épp a napokban csináltunk tűzriadót, s öt percen belül mindenki kint volt az épületből.

Egy 600-as Hondával jár túrázni

Prekopcsák Tamás 1972-ben született Nyíregyházán. Szülővárosában gépészeti technikumban érettségizett, majd Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett épületgépész diplomát 1994-ben. Emellett Zalaegerszegen elvégezte a közgazdász szakmérnöki képzést is. Egy pécsi klímacégnél dolgozott három éven át, majd a távközlési infrastruktúra építkezéseknél 13 évig volt beruházási műszaki ellenőr. 2010 augusztusában került a Tudásközpontba gépész üzemeltető mérnökként, 2011-től pedig a Pécsi Tudásközpont Kft. ügyvezető igazgatója lett. Legfőbb hobbija a motorozás, egy 600 köbcentis Hondával jár a régióban mindenfelé túrázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!