Közélet

2016.08.17. 07:05

Hatalmas az igény egy új pécsi létesítményre

Nincs megfelelő mennyiségű uszodai felület Pécsett, ez olyan régi probléma, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy a jövő egyik nagy politikai ígérete is egyben. Ha megvalósul, több mint duplájára nő az úszható pályák hossza.

Babos Attila

Az előzetes koncepció szerint az Expo Center melletti területre tervezett új nagy pécsi sportuszoda részlegen egy tízpályás, ötvenméteres, valamint egy tízpályás, huszonötméteres versenymedence, továbbá még egy tanmedence is épülne, közölte a Dunántúli Napló megkeresésére Vári Attila. Majd hozzátette: ezen túlmenően létesülne egy részben fedett, részben szabadtéri élményfürdő is, speciális wellness-elemekkel. Amiatt kerestük a Pécsi Sport NZrt. vezérigazgatóját, mert a tervezett beruházás megvalósítását – ha valóban megvalósul a program – a Pécsi Sport NZrt. koordinálja majd.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy a jelenlegi uszodai vízfelület nagysága gyakorlatilag több mint a duplájára nőne, most ugyanis két huszonötös uszoda van a városban, öt-, illetve négypályás, valamint egy nyolcpályás ötvenméteres.

A pécsi sajtóban – sajnos – örökzöldnek számító témát, mondván túl kevés az uszodai felület, azért vetettük most fel, mert hírportálunk, a bama.hu és a Dunántúli Napló „Mi legyen az újság?” című kezdeményezésében a bama.hu olvasói legutóbb szavazataikkal úgy döntöttek, hogy erről az ügyről írjunk, az ígért új pécsi uszodának nézzünk utána. A sporttal kapcsolatos kérdéskörben a tömeg-, avagy szabadidősport győzött, pontosabban az a kérdés, hogy mikor lesz a lakossági igényeket is kihasználó uszodai kapacitás Pécsett.

Vári Attilától azt is megkérdeztük, hogy készült-e bármikor is felmérés az önkormányzatnál vagy valamelyik városi cégnél, hogy jelenleg mekkora az uszodai kapacitás, és mennyire lenne szükség, a válasz az volt, hogy a beruházás során mindenképpen fognak részletes, gyakorlaton és kutatáson alapuló felmérést készíteni.


Arra, hogy terveznek-e az Expo Center mellé gondolton túl, azon kívül bárhol másutt új uszodát Pécsett, azt írta a vezérigazgató, hogy az igények és a fenti felmérés fényében születhet döntés a kérdést illetően, a sportközpont átadását követő időszakban.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt áprilisban jelentette be Pécsett, milyen fejlesztésekre biztosít forrást a kormány Pécs számára a Modern Városok Programban, s az egyik legfőbb projekt éppen egy új uszoda, illetve azzal együtt egy akvapark megépítése volt, ami a lakosság körében végzett felmérésen a kívánságlista élén szerepelt.

Három uszoda

Abay Sportuszoda (Hullám)
Hosszúság 50 méter
Szélesség 20 méter
Pályaszám 8 pálya
Vízmélység 200-210 centiméter
Pozitívum: nagymedence, egész évben nyitva, van gyerekmedence is
Negatívum: zsúfolt, a sportolók mellett kell úszni sok esetben, időnként nem hosszában, hanem keresztben

PTE (Ifjúság útja/Pacsirta utca)
Hosszúság 25 méter
Szélesség 12 méter
Pályaszám 6 pálya
Vízmélység  80-175 centiméter
Pozitívum: nem jellemző a zsúfoltság, a hallgatóknak, dolgozóknak olcsóbb mint külsősöknek
Negatívum: parkolni viszonylagosan távol lehet

ANK
Hosszúság 25 méter
Szélesség 10 méter
Pályaszám 4 pálya
Vízmélység  80-175 centiméter
Pozitívum: a külső látogatók csak magukban úsznak, nincsenek mellettük sportolók, kertvárosiaknak előnyös
Negatívum: nincs havi bérlet, évközben csak esténként, néhány órát van nyitva hétköznap, sok pécsinek kiesik

Többmilliárdos

Húszmilliárdos fejlesztés jelenthet a pécsi akvapark és sportközpont felépítése. Ezen belül az uszoda is többmilliárdos lehet, tekintve, hogy egy négypályás, huszonötméteres medencével rendelkező tanuszoda felépítésének költsége a tapasztalatok szerint legalább félmilliárd forintot igényel.

A látogatók oldaláról is ez minden bizonnyal valamivel magasabb belépőárakat fog a jelenleginél jelenteni. A Hullámban a napijegy ezer forint, Tüke kártyával olcsóbb (900), hasonlóan így van ez a tízalkalmas (8640/7770), illetve a 90 napos bérleteknél (24390/21960) is.
Az ANK-ban a felnőttjegy 630, az utolsó órára szóló 410, a tízalkalmas bérlet 5500 forint.

Beteltek

A jelenlegi sportolói (úszás, vízilabda, vízi kosárlabda, vízi hoki, szinkronúszás), illetve úszásoktatás és diáksportversenyek, egyéb szabadidős rendezvények  igénybevétel mellett nem bővíthető tovább az ezen túlmenő kapacitás a Hullámfürdőben, közölte Vári Attila. Azt vetettük fel, amely időnként konfliktusokhoz is vezet, illetve amely miatt rendszerint keresik lapunkat, hogy tervezik-e az új uszoda felépítéséig a már meglévő városi vízfelületek, különösen az Abay Sportuszoda kapacitásának javítását, a tömegsport felé. Hozzátette: ezzel együtt több létesítmény is nyitva áll a nagyközönség előtt a városban, így például az ANK vagy a PTE sportuszodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!