Közélet

2016.09.07. 18:16

Gáz nélkül, néha hetekig

Kötelező a gázkészülékek és belső gázvezetékek felülvizsgálata a társasházakban – közös képviselők az eljárás bonyolultságára, elhúzódására panaszkodnak.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

A társasházaknak is el kell végeztetniük a földgáz üzemű gázkészülékek, valamint a belső gázvezetékrendszerük felülvizsgálatát a jogszabály szerint. Sokszor tár fel olyan hiányosságokat az ellenőrzés, amelyek szükségessé teszik, hogy az épületet a hiba elhárításáig kizárják a szolgáltatásból.

– Van, amikor pár nap alatt megoldódik a probléma, ám arra is van példa, hogy majd két hétig gáz nélkül maradnak a lakók – hangsúlyozta Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke.

Az is gond, hogy ha a felülvizsgálat előtt szeretné a szükséges javításokat a ház elvégeztetni, hiába állapodnak meg a gázszerelővel, a munkákat nem lehet megkezdeni, míg a fogyasztók ki nem töltöttek különféle nyomtatványokat, és a mérő le- és visszaszerelésének díját is ki kell fizetniük. Így eltelik akár két hét is, mire megkezdődhetnek a javítások.

A probléma kapcsán Varga Ivett, az E.On kommunikációs munkatársa kiemelte, ha a ház úgy dönt, hogy a felülvizsgálat megrendelése előtt átnézeti a saját rendszereit, kijavíttatja az esetleges hibákat, az E.On felé valóban írásban kell jelezni a tervezett munkálatokat, és ha szükséges, megrendelni a mérők leszerelését. Az igényeket nyolc napon belül kell kezelnie az E.On-nak – a gyakorlatban ez jellemzően néhány napon belül megtörténik. Az átfutási időt tovább rövidíti, hogy egy, a közelmúltban bevezetett új megoldás révén a pénz beérkezését nem várják meg – ez csak a mérő(k) visszaszerelésének feltétele.

A lakókon múlik

Ha életveszélyes helyzetet, gázszivárgást tár fel az ellenőrzés, a szolgáltatást a szükséges javítások elvégzéséig fel kell függeszteni. Ilyen esetben a mérőket azonnal leszereli az E.On, a javítás megkezdhető. Amint a tulajdonosok gondoskodtak a saját ingatlanjaikon belüli, illetve a társasházi közös rendszeren lévő hibák javításáról és ezt jelzik az E.On-nak, soron kívül intézkednek a szolgáltatás visszakapcsolásáról. Cél a biztonság és a minél rövidebb üzemszünet. Sok esetben a visszakapcsolás elhúzódásának oka a lakóközösség és a vállalkozók egyeztetése a javítás költségeiről, több esetben a zárt lakás, vagy a tulajdonos felderítése okoz gondot.

A ház feladata

A felülvizsgálatok során Pécsett az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy az adott társasházban élet- és balesetveszélyes körülményeket tárt fel az ellenőrzés. Jellemzően a társasházi közös csatlakozó vezetéken szivárgott a gáz. A vonatkozó jogszabályok egyértelműek: az élet- és balesetveszélyt azonnal meg kell szüntetni, a gázszolgáltatást a szükséges javítások elvégzéséig fel kell függeszteni. Mivel ilyenkor a szivárgások a társasházi közös tulajdonban lévő gázcsatlakozó-vezetékrendszeren vannak, ezért ennek javítása is a társasház és a lakástulajdonosok feladata és felelőssége.

Harminc éve

Az E.On munkatársai, illetve az ellenőrzéseket végző szakemberek gyakran találkoznak olyan esetekkel, ahol a 30-40 ével ezelőtti átadás óta nem történt sem ellenőrzés, sem felújítás a társasházi gázvezeték-rendszeren. Az ellenőrzések, javítások előkészítése jelentős szervezési munkát igényel a közös képviselők részéről. A lakástulajdonosok nyáron például gyakran hosszabb időre elutaznak, ami a készülékekhez, vezetékrendszerekhez való hozzáférés biztosítását rendkívül nehézkessé teszi. Fontos tudni, hogy a közös képviselők által megszervezett javítás és felülvizsgálat nagyon fontos a társasházban élők biztonsága érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!