Közélet

2016.09.20. 11:39

Ledina Kerámia: a csarnok már megvan

Több hónapnyi kényszerszünet után sajtóinformációk szerint akár újra dolgozhatnak azok a volt zsolnays munkások, akik idén tavasszal átigazoltak a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft.-hez. Az biztos, hogy kedden a takarítás elkezdődött az új helyen.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Sajtóinformációk szerint akár néhány napon belül megkezdődhet a porcelángyártás a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft. új üzemcsarnokában, a Nyugati ipari útról nyíló ipari területen.

Lapunk azonban úgy tudja, hogy egyelőre még nem telepítettek a gyártási folyamathoz szükséges gépeket, technológiát az értesüléseink szerint bérbe vett üres gyártócsarnokba. A területen egyébként ma is tábla hirdeti, hogy van még kiadásra váró üres csarnok.

A Pécsi Újság.hu információi szerint mindenesetre a Ledina Kerámia Kft.-t megvásárló Anidel (visszafelé olvasva ugye ez is Ledina) Projekt Kft. már beszerezte és telepítette is a gyártás megkezdéséhez szükséges eszközöket a Mol-telep közelében található új egységbe, ami mintegy kétmilliárd forintba került. Hangsúlyozták mindemellett, hogy a vállalkozás a pécsi önkormányzattól függetlenül működik, s a városnak a beruházáshoz sem volt köze. Ők egyébként a Ledina most elkészült üzemcsarnokaként írnak a telephelyről.

Lapunk járt kedden reggel a helyszínen, ahová a napokban kaptak meghívót körlevélben a volt zsolnays dolgozók, mondván, elkezdődik hamarosan a munka, de kedden takarítani fognak, és közösen ebédelni. Úgy tudjuk, a reggeli tájékoztatást Erdei Viktor keramikusművész, a Ledina Kerámia Kft. új ügyvezetője tartotta, de kedden délután már egy újabb megbeszélés is lesz a jövőt illetően. Lapunk reggel küldött e-mailen kérdéseket az Anidel Projekt Kft.-nek, azt tudakolva, mennyibe került a beruházás, illetve mit és milyen piacra termelnek majd. Választ egyelőre nem kaptunk, Erdei Viktor a helyszínen azt mondta, hogy amennyiben a tulajdonosok erre felhatalmazzák, akkor mondja el a legfontosabb tudnivalókat, és válaszol a kérdéseinkre. A Ledina Kerámia Kft. első ügyvezetője egyébként Katreiner Zoltán volt, a pécsi önkormányzat hetilapját és online újságját is kiadó Pécsi Kreatív Központ Kft. ügyvezetője.

A Pécsi Újság.hu is úgy tudja, hogy a Ledina kerámia már rendelkezik megrendelésekkel, amely miatt most megkezdődhet a gyártás, ugyanakkor nyilvánvalóan Zsolnay-termékeket nem gyárthatnak, ilyen logót nem tehetnek a porcelánokra. Lapunk információi szerint is van már megrendelésük, egy százezer darabos bérmunka. A kétmilliárd forintos beruházásról, sőt akár annál is nagyobb volumenű fejlesztésről lapunk is szerzett információt, ugyanakkor más, korábbi értesülésünk szerint egy teljesen új pirogránit üzem felépítése és gépekkel, modern gyártósorral, kemencékkel való berendezése akár egymilliárd forintos összegből is megvalósítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!