Közélet

2016.11.06. 07:55

Kertvárosi rendelő: a többség döntött az új helyről

Szakmailag is megfelelő az új kertvárosi rendelőnek a volt PÉTÁV-székház, viszont a várhatóan alacsonyabb rezsiköltségek miatt kifejezetten ez a helyszín a jobb választás – derül ki az illetékesek válaszából, amelyet olvasónk kérdésére kaptunk.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Tavasszal elkezdődhet a pécsi Kertváros régóta várt új rendelőjének kialakítása, mint arról a Dunántúli Napló is beszámolt. A helyszín megválasztása azonban még foglalkoztatja a helyieket, derült ki a Mi legyen az újság? című akciónk napokban lezárult szavazásán. Az egészségügyről érkezett olvasói kérdések közül ugyanis az a felvetés kapta a legtöbb szavazatot, amelyben egy olvasónk szerint a Kertváros szélén található, volt Honvéd Kórház területe is alkalmas lett volna erre a célra. Hogy miért kell új rendelőt kialakítani – amely a Csontváry utcai volt PÉTÁV-irodaházban kap helyet, arról megkérdeztük az illetékeseket. A pécsi városháza és az Akác utcában most is ellátási egységeket működtető Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja is válaszolt.

A város vezetői részéről Grób Gábor (FIDESZ-KDNP) kertvárosi önkormányzati képviselő megerősítette, hogy a városrészi konzultáció eredményeként döntöttek az új rendelőintézetről. Az idén márciusig zajló, egy hónapos felmérésen mintegy négyezer kertvárosi család mondott véleményt. Közülük 52 százalék javasolta, hogy a Csontváry-sétány mellett, a volt PÉTÁV-irodaházban kapjon helyet a rendelő. 45 százalék javasolta az Akác utcai tömböt, míg 3 százalékuk más helyszínt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Csontváry utcai volt PÉTÁV-székház már a városé, itt alakítják ki az új ellátóhelyet (Fotó: Laufer László)
[/caption]Bár szakmailag mindkét helyszín megfelelt volna, a képviselő szerint az előzetes felmérések azt mutatták, hogy az Akác utcában jóval magasabbak lettek volna a rezsiköltségek (főleg a fűtés) a helyiségek méretei miatt. Emellett – és valószínűleg a kertvárosiak többsége is ezért szavazott a volt PÉTÁV-ingatlanra – az Akác utcai tömb sokkal kevesebb kertvárosi számára közelíthető meg gyalogosan, mint a Csontváry-sétány. Utóbbi esetében egyébként az autós és közösségi közlekedéssel való megközelítés feltételei is jobbak a város vezetőinek korábban is hangoztatott érvei szerint.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A volt Honvéd Kórházat kevesebben választották és a magasabb fenntartási költségek is ellene szólnak a város szerint (Fotó: Laufer László)
[/caption]Maradnak az Akác utcában is

A volt Honvéd Kórházról az egyetemet is megkérdeztük, megkeresésünkre a PTE Klinikai Központ válaszolt. Tőlük megtudtuk, hogy az Akác utcai telephelyen jelenleg is számos ellátást biztosítanak.
Itt működnek a járóbeteg- szakrendelést nyújtó szervezeti egységek közül az Ortopédiai Klinika, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, a Radiológiai Klinika, valamint a Reumatológiai és Immunológiai Klinika.
Fekvőbeteg-szakellátást nyújtanak ugyanitt az Ortopédiai Klinika, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika mellett a Reumatológiai és Immunológiai Klinika egységei.
Az elmúlt évek klinikai költözései és a 400 ágyas felújítása mellett sem ürült ki a volt Honvéd Kórház, a további tervekről a PTE azt közölte, középtávon az itteni épületek és funkciók egészségügyi ellátási célú működtetését tervezik.

Számos lépést tettek már a rendelőért

Mint arról szeptemberben beszámoltunk, a város halad az új rendelőintézet megvalósítása felé. A 283 milliós projektet a területi operatív program pályázataiból oldják meg. Az ingatlant már megkapta a város, beadták a pályázatokat, elkészültek a tervek is, megindult az engedélyezési eljárás. 2016 végére kiírhatják a közbeszerzést a kivitelezésre és annak eredményességétől függően jövő tavasszal láthatnak neki a Csontváry utcai új rendelő mintegy 9-11 hónapig tartó kialakításának. Az új rendelőintézetben minden olyan alapvető szolgáltatást biztosítanak, amelyek ma a belvárosban és Uránvárosban érhetők el. Kialakítanak háziorvosi és gyermek-háziorvosi rendelőket, de helyet kapnak a védőnők is. A fejlesztés részeként az épületben vérvételi egység és labor is létesül. Emellett lesz anyatejgyűjtő állomás, belgyógyászati, nőgyógyászati, szemészeti és ultrahangos szakrendelő, terápia valamint labor mintavétel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!