Közélet

2006.11.22. 08:13

Átalakulnak a város terei

Pécs | A közterek és parkok átalakításáról tartott sajtótájékoztatót a városvezetés, ez a több milliárdos terv is az EKF-program része. A menetrend szerint jövőre tervezés és pályáztatás következik, majd 2008-ban indulhat megvalósítás.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Nem látja tragikusnak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program-előkészítésének helyzetét Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. A városvezető a keddi sajtótájékoztatón leszögezte: természetesen vannak csúszások, vannak olyan elemek, amelyek tarthatnának előrébb, de összességében nem borús a helyzet.
Tasnádi Péter azt is hangsúlyozta: ezután minden héten tartanak tájékoztatót, adnak ki közleményeket az Európa Kulturális Fővárosa programjának ügyében, a közvélemény minél jobb informálása érdekében.

Ennek jegyében az egyik fontos fejlesztési pillért, a közterek, parkok átalakításának terveit mutatták be. Gonda Tibor alpolgármester elmondta, a cél az, hogy 2010-ben egy modern város képét láttassa magáról Pécs. Ennek jegyében nem csak egy műszaki problémaként tekintettek a térátalakításokra, hanem új szerepeket, hangulatokat kívánnak adni Pécs közösségi helyeinek.
A terek, parkok fejlesztése nemcsak az EKF beruházásai által közvetlenül érintett területeken jelent változást, hanem gyakorlatilag az egész városban.
Felsorolni szinte nem is lehet az összes érintett, hatvannál is több területet, de például megújul a Tettye, a belváros több pontja, az Uránváros központi területe, a Köztársaság tér, a Király utca, a Rókus-domb – és még sok egyéb térség. A teljes beruházás 7,4 milliárd forint értékű, s Gonda Tibor tájékoztatása szerint a jövő évi tervezés, pályáztatás után 2008 tavaszán kezdődhetnek a munkák.

A vizek városa

Gonda Tibor alpolgármester elmondta, a köztér- és parkmegújítás külön eleme a felszín alatti vízfolyások hasznosítása, ez már régóta napirenden levő ötlet.

Bár Pécsnek közismerten nincs folyója, a Mecsekből számos forrás indul, amelyek általában kihasználatlanul haladnak a belváros alatt. Ezek felszínre hozatala, hasznosítása nemcsak a város több pontján jelentene látványosságot (gondoljunk csak díszkutakra, csobogókra, vízfolyásokra), hanem a település mikroklímáját is javítanák.

Decemberre eldőlnek a személyi kérdések

Tasnádi Péter polgármester a sajtótájékoztatón utalt egy másik, szintén az Európa Kulturális Fővárosa programmal kapcsolatos nyitott kérdésre. A városvezető közölte: a november 30-i illetve a december közepi közgyűlésen valamennyi személyi, vezetői ügyet tisztáznak. Így megoldódik a művészeti illetve az építészeti vezető ügyének nyitott kérdése is. Tasnádi Péter ugyanakkor türelmet kért a nevekkel kapcsolatban.

Újságírói kérdésre arra is utalt, a kiírt pályázat érvényes, hiszen akadtak megfelelő jelentkezők, ellenben az még nem dőlt el, eredményessé is nyilvánítják-e. Sőt, tette hozzá a polgármester, nincs arra törvényi előírás, hogy az EKF vezetői beosztását feltétlenül pályázat útján lehet csak elnyerni.

Tasnádi Péter polgármester azt is közölte, valamennyi közgyűlési frakcióval, így természetesen az ellenzékiekkel is egyeztetni kíván a kérdésben, ezek a megbeszélések értelemszerűen még a testületi ülések előtt lezajlanak majd.

Újságírói kérdésre arra is utalt, a kiírt pályázat érvényes, hiszen akadtak megfelelő jelentkezők, ellenben az még nem dőlt el, eredményessé is nyilvánítják-e. Sőt, tette hozzá a polgármester, nincs arra törvényi előírás, hogy az EKF vezetői beosztását feltétlenül pályázat útján lehet csak elnyerni.

Tasnádi Péter polgármester azt is közölte, valamennyi közgyűlési frakcióval, így természetesen az ellenzékiekkel is egyeztetni kíván a kérdésben, ezek a megbeszélések értelemszerűen még a testületi ülések előtt lezajlanak majd. A vizek városa Gonda Tibor alpolgármester elmondta, a köztér- és parkmegújítás külön eleme a felszín alatti vízfolyások hasznosítása, ez már régóta napirenden levő ötlet.

Bár Pécsnek közismerten nincs folyója, a Mecsekből számos forrás indul, amelyek általában kihasználatlanul haladnak a belváros alatt. Ezek felszínre hozatala, hasznosítása nemcsak a város több pontján jelentene látványosságot (gondoljunk csak díszkutakra, csobogókra, vízfolyásokra), hanem a település mikroklímáját is javítanák. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!