Közélet

2013.01.07. 11:30

Három részre osztják szét fél éven belül a Mecsek-Ökót

Az uránbányászat környezetvédelmi utómunkáit és a Mecseki Ércbányászati Vállalattal kapcsolatos humán kártalanítást jogutódként fél éven belül a Radioaktív Hulladékokat Kezelő NKft. veszi át, erről döntött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a múlt év végén.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

Ugyanakkor folytatódnak a bodai atomtároló helyének kijelölésére vonatkozó kutatások: az új programot már az RHK készítette, s most írják ki a közbeszerzési eljárást (ez a projekt 2015-ig határozza meg a konkrét feladatokat, főként külszíni fúrásokról, geofizikai mérésekről van szó), és az év második felében kezdődhet a tényleges munka. Emellett az RHK-hoz tartozik a bátaapáti kis- és közepes radioaktív hulladékok tárolója is, így egy kézbe kerül az országban a mesterséges és a természetes radioaktív hulladékok kezelése.

Tervek szerint a Mecsek-Öko Zrt. emellett további két részre szakad. Az észak-magyarországi bányabezárásokkal kapcsolatos környezetvédelmi tevékenységei a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-hez kerülnek, míg a piaci alapon működő tevékenységeit a Mecsekérc Zrt. veszi át. Az embereket már értesítették a változásokról, de hogy hová hányan kerülnek, az csak a 2012-es esztendő gazdasági zárását követő fél év alatt alakul ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!