Közélet

2006.11.16. 10:43

Malmőbe repülnek a cigányok

Pécs-Mohács | Baranyai romák érkeznek nagy számban Svédországba menedékjog reményében – jutott el szerkesztőségünkhöz szerdán az információ. Svéd hivatali szervek komoly kockázatokra hívják fel a figyelmet.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A mohácsi romavezető szerint lassan már kenyérre sem jut a költözés mellett döntőknek (fotó: Laufer L.)
[/caption]Az utóbbi időben növekvő számban érkeznek Svédországba olyan, túlnyomórészt baranyai illetőségű nagycsaládos roma származású magyar állampolgárok, akik elmondásuk szerint munkavállalási célból, illetőleg politikai menedékjog reményében utaznak ki az északi országba.
A Svéd Bevándorlási Hivatal lapunkhoz eljutott információja szerint az elmúlt négy hét során csak Malmö városában több mint 120 magyar állampolgár kért menedékjogot.
Szervezett kiutazásra utal az az értesülés is, amely szerint további 40 nagy létszámú roma család kiérkezése várható, akik a már kint lévőkhöz hasonlóan az egyik fapados légitársaság járataival vágnának neki a nagy útnak.

Lapunknak a témában indított gyors nyomozásával a tegnap esti órákra sikerült kideríteni, hogy a hír igaz, pécsi és Mohács környéki roma családok mentek el, illetve tervezik az utazást.
– Pécsi roma közösségekből nálunk is sokan érdeklődtek a svéd lehetőségekkel kapcsolatosan – tájékoztatta lapunkat dr. Kosztics István, a Pécsi Cigány Önkormányzat elnöke.
Véleménye szerint nem szervezkedésről van szó, sokkal inkább egy olyan helyi roma példájának követéséről, aki rokoni kapcsolatait kihasználva sikeresen el tudott helyezkedni a skandináv országban.
Mint elmondta, a romák között szájról-szájra gyorsan terjed az „arany élet” lehetősége, ugyanakkor biztos benne, hogy a többség nincs tisztában az északi út kockázataival. A cigány önkormányzat éppen ezért el is határolódik a történtektől.
– Ezzel együtt tudomásom van arról, hogy Pécsről sokan indulnának, egyesek lakásaikat értékesítve, családostól mozdulnak. Olyan óvatos emberről is tudok, aki először csak egyedül utazik, munka reményében, a családját csak akkor viszi, ha a lehetőségek valóra váltják az elképzeléseket – mondta dr. Kosztics István.
A roma önkormányzati vezető véleménye szerint egyértelműen gazdasági okai lehetnek a kivándorlásnak. Az utóbbi hónapokban fokozódtak a zömében segélyekből, családi pótlékból élő cigány családok megélhetési problémái.

Kovács István, a mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője szerint a Duna-parti városból „invázió” indulhat Svédországba. Eddig 10 család utazott el, csütörtökön további 5-6 indulásáról értesült, és még legalább ennyinek már megvan a repülőjegye. A lehetőségről kint élő mohácsi romák tájékoztatták itthoni rokonaikat.
Véleménye szerint egyértelműen gazdasági okai vannak a távozásnak, mint mondta, lassan már kenyérre sem jut a költözés mellett döntőknek. Önkormányzati képviselőként sincs érve marasztalni őket, úgy véli, ha többeknek sikerül, nem csak romák indulnak majd útnak.

Hat éve Kanadába indultak

Bár ugyanilyen méretű roma elvándorlás még nem volt Baranyából, nem előzmény nélküli a mostani történet. Az ezredforduló évében Mohács környékéről is több cigány család vándorolt ki, akkor Kanadában látva a lehetőségek országát. Bár átmeneti időre megvolt a lehetőségük az elhelyezkedésre, letelepedési engedélyt nem kaptak, többségüket kiutasították. A kivándorlók közül 6 felnőttől és 27 gyermektől vonták meg akkor itthon a rendszeres szociális támogatásokat.

Nincs segély, támogatás

A Svéd Bevándorlási Hivatal 30 nap alatt folytat le egy-egy eljárást, és hivatali források szerint nehezen elképzelhető, hogy EU-tag lévén Svédország bármilyen más EU-tagországból érkezőnek menekült státust adjon.

A külügyhöz eljuttatott svéd információk szerint nem helytálló a 30 ezer koronás (900 ezer forint) letelepedési és más szociális segélyről szóló híresztelés. Jelenleg idénymunka-lehetőségek is alig vannak, rövid időn belül sor kerülhet a kiutazók kitoloncolására.

A külügyhöz eljuttatott svéd információk szerint nem helytálló a 30 ezer koronás (900 ezer forint) letelepedési és más szociális segélyről szóló híresztelés. Jelenleg idénymunka-lehetőségek is alig vannak, rövid időn belül sor kerülhet a kiutazók kitoloncolására. A mohácsi romavezető szerint lassan már kenyérre sem jut a költözés mellett döntőknek (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!