Közélet

2015.10.06. 18:50

Migránsválság: egész szinteket vesznek ki a TEK-nek

Kis megtorpanás volt, de a turizmust egyelőre nem érintette komolyabban a menekültek megjelenése.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Magunk is meglepődtünk azon, hogy egyelőre nem érintette hátrányosan Dél-Baranya turizmusát a menekültek megjelenése, illetve elszállításuk a térségből. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a leginkább érintett nagyobb településeken, és a legközelebbi falvakban a korábbiakhoz képest most milyen a vendég- és átutazó-forgalom, illetve a bevásárlóturizmus.

Információink szerint azt követően, hogy az első napokban, illetve hétvégén volt egy pánikszerű reakció a vendégek részéről – akkor nem kevés szállásfoglalást visszamondtak –, most már nagyjából rendeződött a helyzet, és akár az ország más részeiről is érkeznek a térségbe a vendégek, valamint a horvát bevásárlóturizmust és üzleti kapcsolatokat sem érintette hátrányosan a menekültválság. A beremendi határátkelőn kevesebben jönnek, de Drávaszabolcson ezzel szemben élénkült a forgalom értesüléseink szerint – egyébként úgy tudjuk, e megállapítás érvényes a somogyi területekre, Barcs és környékére is.

Egyes településeken mindemellett pluszigényként jelent meg a térségben szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak az elszállásolása, és részben étkeztetése. Úgy tudjuk, több kis helyi szálloda mellett három nagy harkányi hotelben is laknak TEK-esek, csak a fürdővárosban mintegy háromszázötvenen, s jellemzően teljes szinteket vesznek ki a munkatársaknak. Az egyik határhoz és Drávához közeli panzióban is szállásoltak el speciális alakulatokat, valamint az egyik siklósi szállodában is. Úgy tudjuk, egy másikba is szerettek volna helyet foglalni, de mivel állítólag hosszabb távra számolnak – értesüléseink szerint nagyjából márciusig –, így nem tudtak nekik a már meglévő, főként hétvégére szóló foglalások miatt abban a hotelben helyet adni.

Iskolai szállás

A siklósi általános iskola tornacsarnokában is alszanak katonák, kb. százötvenen, az udvarra mobil vécéket, zuhanyzókat telepítettek. Az étkeztetésre külön megállapodás szól. A felsősök a gimnázium csarnokát használják. Az Index írt arról, hogy a határ menti településeken szeptember közepén alig lehetett szálláshoz jutni, s a rendőrség szeptember 9–22. között 19 231 vendégéjszakát foglalt le. Több településen a katonák és rendőrök pluszforgalmat hoztak a boltoknak, vendéglátó- egységeknek és trafikoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!