Közélet

2013.02.27. 19:11

Pofon vágta Komló polgármesterét egy feldühödött volt bányász

Egy lakossági fórumon volt bányászok elégedetlenkedtek, majd egyikük megütötte Polics József Fideszes polgármestert.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Lakossági fórumot tartottak szerda este a komlói polgármesteri hivatalban. A fórum résztvevői között közel félszáz volt bányász is megjelent, akik először csak kérdéseket tettek fel, ám amikor nem érezték kielégítőnek Polics József polgármester válaszait, kiabálni kezdtek. „Adják vissza, amit elvettek! Egy éve tart az egyeztetés, de milyen eredménnyel? Próbálnak minket egymás ellen uszítani, mert ez a módszerük: oszd meg és uralkodj! Tőlünk mindent elvettek, ki hatalmazta fel erre? Amit tettek, az rablás!” – hangzott el többek között, miután a rokkantsági járadék ügye szerintük nem rendeződött. Aztán páran úgy döntöttek, ez „meddő vita”, és elhagyták a termet. Utánuk állt fel egy rokkant bányász (akitől szintén elvették a nyugdíját), ám nem az ajtó felé vette az irányt, hanem a polgármester asztalához ment, és arcon ütötte.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Polics József, Komló polgármestere
[/caption]

Ezután a bányászok kivonultak, majd elhagyták az épületet. A polgármester folytatta a közgyűlést, csak azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy most féltenie kell a családját is, meg a gyerekeit? Illetve utalt arra, hogy valakik már az autóját is megrongálták.

A rokkant bányászok (mintegy harmincan) korábban felkeresték már a polgármestert, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, de ő akkor nem tartózkodott a hivatalában. A volt bányászhoz, aki megütötte a polgármestert, azonnal kiérkeztek a rendőrök, és még az este gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene büntetőeljárás indul.

Ruda Sándor, a Járadékos Bányászok Szakszervezetének elnöke később elnézést kért a polgármestertől és a megjelentektől. Mint mondta: "nem emberhez, és nem bányászhoz méltó volt, ami történt." Hozzátette, köszönik, amit Polics József és Hoppál Péter országgyűlési képviselők eddig tettek az ügyükben, de nagyon sokan kiestek a kedvezményezettek közül, és ők el vannak keseredve. Tudomásuk szerint március 1-től újratárgyalás lesz, így remélik, hamarosan mindenki visszakaphatja a megélhetést jelentő juttatást.

KÖZLEMÉNY - Polgármesteri reakció a szerda esti komlói incidensre

"Van aki írásban, van aki szóban, és mindig van, aki csak indulatos cselekedetek révén tud kifejezést adni érzelmeinek, vélt vagy valós sérelmeinek. Ez utóbbi történt szerdán este a komlói közmeghallgatáson is. Méltánytalan helyzet ez mindenkinek. Annak is aki elszenvedi, annak is aki elköveti, de mindenki másnak is, aki jelen volt, és másként gondolkodik, vagy másképp tudja kezelni a nehéz helyzeteket.

Rendkívüli módon elszomorít, hogy egy normális beszélgetésként indult programot egy ilyen közjáték, még ha csupán átmenti időre is, de megzavarhatott. Különösképpen, hogy tudom, minden erőfeszítésünk ellenére számos egykori bányász érdemtelenül nehéz helyzetben van mind a mai napig. Sajnálom, hogy egyikük nem talált más megoldást ennek kifejezésére.
A magam részéről ebben a helyzetben azt tartom az egyetlen járható útnak, hogy a történteken mielőbb túllépve tovább dolgozzak Komlóért és a komlóiakért."

Demonstrál a Fidesz a gyűlöletkampány ellen

Békés megmozdulást szervez a Fidesz-KDNP komlói frakciója péntekre a Városháza térre délután öt órára. A plakátjukon úgy hirdetik, hogy "A KOMLÓIAK NEM KÉRNEK A GYűLÖLETBŐL!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!