Közélet

2016.06.23. 07:12

Pogányi Eb-járat: csütörtökön eldőlhet, hogy indul-e

Ma eldőlhet, lesz-e Pécs-Pogányból közvetlen repülőjárat Franciaországba, a magyar válogatott Európa-bajnoki nyolcaddöntőjének helyszínére.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Mindössze annyiban szeretnénk reagálni a sajtóhírre, hogy jelenleg még azt sem lehet tudni, hogy hova és mikor lehetne menni, ez utóbbit befolyásolja a ma esti meccs. Így semmilyen konkrétumról nem tud beszámolni a városháza. Tehát hajrá, magyarok!” – ezt a választ kapta lapunk szerdán délután a pécsi városházáról arról, indulhat-e közvetlen repülőjárat Pécs-Pogányból Franciaországba, a magyar futballválogatott nyolcaddöntőjének helyszínére.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a Pécsi Újság.hu információi szerint ennek előkészítése már zajlik, s nem kizárt, hogy a pécsi önkormányzat támogatja az út indítását. Ha így lesz, a pécsi szurkolók a piaci árnál olcsóbban juthatnak el repülővel Franciaországba. Mindeközben lapunk nem hivatalos, de biztosra vehető információja szerint a charterjárat indulását valóban szervezik, sőt ha lesz pécsi Eb-járat, nem is egy, hanem akár öt-hat gép is felszállhat Pogányból. A pécsi városházától egyebek mellett azt kérdeztük, ha lesz charterjárat, mikortól s hogyan lehet rá jegyet venni, s az mennyibe fog kerülni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pogányban nincs akadálya a gépek indításának (Fotó: Laufer László)
[/caption]

Dragovácz Márkot, a pécs-pogányi légikikötőt üzemeltető cég vezetőjét arról kérdeztük szerdán délután, érkezett-e hozzájuk hivatalos megkeresés erről, ha igen, volt-e szó konkrét ajánlatról, feltételekről. Azt is megkérdeztük, ettől függetlenül Pécs-Pogány probléma nélkül le tudna-e bonyolítani ilyen rövid idő alatt egy, akár több kis utasszállító gép indulását. Előbbi kérdésre a reptérigazgató úgy felelt, nem kötöttek ilyen szolgáltatásról szerződést, de mivel csak szerdán este dől(t) el, hol lesz a mérkőzés, ha valóban van ilyen szándék, ezeket a részleteket várhatóan ma tisztázhatják.

Ami biztos: Pécs-Pogány üzemel, náluk minden rendben, a részükről nincs akadálya a gépek indításának, képesek ilyen rövid idő alatt is megszervezni akár több charterjárat indulását.

Autóval, repülővel, busszal, oszkározva

Aki repülne, annak jó hír, hogy a Wizz Air indít szurkolói járatokat a nyolcaddöntő helyszínére. Mivel mindegyik meccs 21 órakor kezdődik, a társaság 15 órakor indítja a járatot Budapestről, s a gép másnap, hajnali háromkor érkezik vissza Franciaországból. A retúrjegy a százezret is meghaladhatja. A Volánbusz is indít különjáratot a fővárosból, a neten az úti cél kiválasztásakor az „Eb nyolcaddöntő” célállomást kell választani. Az retúrjegy ára 44.900 forint. Lehet „oszkározni”, azaz teleautózni, vannak és lesznek magánzók és szervezett kisbuszos utak is, ezek 100-120 euró körül jönnek ki egy útra, így oda-vissza 60–75 ezer forintba kerül. Autóval célszerű Szlovénián, majd Olaszországon keresztül utazni. Pécsről Toulouse van a legmesszebb, mintegy 1800 kilométer, szerencsés esetben 17-18 óra alatt teljesíthető a táv, hiszen csak a magyar határtól végig autópályán lehet menni.

Jegyet az interneten keresztül

A legfontosabb kérdés az, vehetünk-e még jegyet a nyolcaddöntőre. A válasz: vehetünk, de szerencse is kell hozzá. Egy Eb-meccsre jegyet hivatalosan az UEFA értékesít internetes oldalán keresztül a regisztrált felhasználók számára, de szerda délután még nem lehetett jegyet venni egyik nyolcaddöntőre sem, s azt sem lehetett tudni, mikor indul el az árusítás. A legvalószínűbb, hogy mostanra, csütörtök reggelre már elindult.
A legtöbb jegy már rég elkelt, a maradék jegyeket érkezési sorrendben árusítják, ezért érdemes folyamatosan figyelni az UEFA oldalát. Az interneten más oldalakon és szurkolói blogokon árulnak jegyeket olyanok, akiknek már van, de mégsem mennek. Azt is tudni kell, hogy a szabályok szerint a stadionban, a belépésnél ott kell lennie annak is, aki a névre szóló jegyek tulajdonosa, de ezt a magyar szurkolók szerint senki nem ellenőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!