Közélet

2009.12.02. 09:08

Tárgyalnak a FEK épületéről

Évek óta üresen áll a Király utcában a Fegyveres Erők Klubja (FEK). Miközben a belvárosban több helyen folyik a homlokzatfelújítás, magántulajdonú épületek is megszépülnek a kulturális főváros évére, a Honvédelmi Minisztérium birtokában levő ingatlan szégyenfoltja a sétálóutcának.

Nyaka Sz.

Ezzel a sokak által hangoztatott nézettel egyetértett Páva Zsolt polgármester is. A városvezető elmondta: Pécs szívesen használta volna az EKF évére az ingatlant, meg is keresték a honvédelmi tárcát. A szakminisztérium azonban 600 millió forint plusz áfa árat kért érte. A polgármester leszögezte: az ingatlanbecslők szerint az épület nagyjából a felét éri, de ez is komoly megterhelést jelentett volna a város kasszájának. Ezért most tárgyalásokat kezdtek a honvédelmi tárcával egy bérleti lehetőségről, a megbeszélések még folynak, közölte Páva Zsolt polgármester.

A FEK ügye a közelmúltban a közgyűlésen is szóba került, akkor Meixner András MSZP-s képviselő is úgy fogalmazott: nem büszkélkedhet vele a kormány, sem a mostani, sem a következő. Akkor Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő azt közölte, Szili Katalinnal együtt kérdést tettek fel az ügyben a honvédelmi miniszternek, s elérhetőnek tart egy jó konstrukciót. Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője pedig azt mondta, a kormány gesztusa lehetne egy ingyenes átadás az EKF évére.

Az ügy azonban nem pár hetes. Az egyre jobban leromló FEK épületét már 2006-ban, Toller László polgármestersége alatt is meg akarta szerezni a város. Ám ez akkor sem sikerült, amikor a mintegy 70 hektáros „áper”-laktanya ingyen a város birtokába került.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!