Kultúra

2007.09.30. 18:27

Megkezdődött a pécsi nemzetközi filmfesztivál

Ünnepélyes keretek közt kezdődött meg vasárnap délután a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet eddig Pécsi Nemzetközi Filmünnepként ismert a közönség. A szeptember 30. és október 7. között zajló seregszemlén 14 országból több mint 100 film várja a nézőket.

BAMA

Örülök, hogy itt lehetek - fogalmazott nemes egyszerűséggel Koltai Lajos operatőr, filmrendező a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál - leánykori nevén a Pécsi Filmünnep - megnyitó sajtótájékoztatóján, vasárnap délután. A közel száz filmet felvonultató, egy hétig tartó rendezvény nyitófilmje, az Este direktora személyes élményeivel folytatta: kezdő filmesként ebben a városban vett részt a legtöbb filmfesztiválon. Hozzátette: a vidéki forgatások hangulatát is különösen kedveli, titokzatosabbnak tartja.

A Moveast főszervezője, Gyimesi Kinga a fesztivál nevével kapcsolatban elmondta: a külföldiek kedvéért változtatták azt meg, így könnyebb "eladni" a rendezvényt.

Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere úgy látja: a városvezetés öt évvel ezelőtti elképzelése, hogy Pécs filmközponttá váljon, lépésről lépésre
megvalósulni látszik, és ehhez nagyban hozzájárul ez a rendezvény.
Az Európa Kulturális Fővárosa program művészeti igazgatója, Dr. Méhes Márton pedig bejelentette: valódi stratégiai együttműködés valósult meg a
Moveast és a kulturális főváros projekt között, a filmünnep szerves és fontos része lesz a 2010-es rendezvénysorozatnak.

Zsigmond Vilmos operatőr, a nemzetközi zsűri magyar tagja elmondta: örül annak, hogy fiatal, elsőfilmes rendezők munkáit ismerheti meg. A
nemzetközi zsűri egyébként négytagú: Zsigmond Vilmoson kívül Ivan Nichev bolgár, Sergey Masloboishchikov ukrán, illetve Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezők bírálják majd az alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik