Kultúra

2008.07.25. 15:09

Egyetemi felvételi: a PTE a legnagyobb vidéken

Továbbra is a Pécsi Tudományegyetem a legnagyobb vidéki egyetem, derült ki a PTE pénteki sajtótájékoztatóján. A friss adatok szerint idén 6356 diák jutott be a pécsi universitasra.

Ny. Sz. (Dunántúli Napló)

– Örömmel jelenthetem be, hogy a Pécsi Tudományegyetem 2008-ban is a vidék legnagyobb, legnépesebb egyeteme maradt – közölte a ponthatárhúzás után, tegnap tartott sajtótájékoztatón dr. Font Márta oktatási rektorhelyettes. A legfrissebb adatok alapján ugyanis 6356 diák jutott be a pécsi universitas valamelyik képzésére.

Ez ugyan csökkentést jelent tavalyhoz képest, hiszen 2007-ben 6905 fő kezdhette meg tanulmányait az egyetemen. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a jelentkezők száma is jelentősen visszaesett, jóval kisebb volt a „merítési lehetőség”. Ez a jelentkezési visszaesés különösen igaz a Pécsi Tudományegyetem fő bázisát adó dél-dunántúli régióra, valamint a nyugati megyékre. Nem véletlenül mondta Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója, hogy az egyetem a közeljövőben új kampányt kezd, hogy úgymond „kitörjön” a régióból.

Azzal együtt, hogy még a mostani diákszám is emelkedhet. Meghirdetik ugyanis a pótfelvételi lehetőségeket, ezek főként a költségtérítéses képzéseket érintik (a friss statisztika szerint itt egyébként a legnagyobb a visszesés 2007-hez képest). Tavaly egyébként 1300 diák érkezett még a pótfelvételi keretében, idén is legalább ezerre számítanak.
Ha rossz hír az egyetemnek, hogy csökken a költségtérítéses képzésre felvettek száma, mindenképpen jó az, hogy nőtt az államilag finanszírozott szakokra bejutott diákoké. (Különösen, ha azt is tudjuk, hogy jóval kevesebb volt a jelentkező). Az intézmény „derékhadát” jelentő államilag támogatott képzésekre 2008-ban 4335 diák jutott be, mintegy 230-cal több, mint tavaly.karon már meghaladja a magyar diákokét.

Dr. Font Márta elmondta azt is, idén tíz mesterszakot indított az egyetem. Ám mire az új rendszerű alapképzésben, 2006-ban kezdett hallgatók végeznek, azaz jövőre ennél jóval több nyílik meg.

Az egyetem hallgatói létszámát emellett külön növeli a külföldi hallgatók aránya – ez például az orvosi karon már meghaladja a magyar diákokét.

[caption id="" align="aligncenter" width="635"] forrás: PTE
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!