Kultúra

2009.01.10. 10:33

Kortárs drámaklasszikussá lett Ibusár

Parti Nagy Lajos az 1990-es évek elején írt egy hangjátékot Ibusár címen. Ezt Dobák Lívia dramaturg Debrecenben aztán színre vitte, és ettől kezdve a Sárbogárdi Jolán, az álmodozó, verselgető vasútállomási jegyelőadó története sikersztori lett.

M. K.

Az elmúlt tizenhat évben egyetlen kortárs darabnak sem volt ennyi bemutatója, legutóbb a pécsi Harmadik Színházban, ahol Füsti Molnár Éva játssza Jolánt. Az író, Parti Nagy Lajos számítása szerint ez az Ibusár 20. előadása, jóllehet, alig tudja követni az új és új premiereket: a darab a pécsi verzió mellett megy még az Örkény Színházban, de hamarosan bemutatója lesz az Operettszínházban, Miskolcon és Csíkszeredán is.

– Nem láttam az összes produkciót, de amit tudok, azt megnézem – mondta lapunknak Parti Nagy. – Elvégre érdekel, mit találnak ki arra a kottára, amit megírtam. Nagy szórás nem volt, azt érzékeltem, nem nagyon csináltak belőle mást, mint amiről a darab szól, ami meg eléggé egyértelmű.

Bár Parti Nagy írt még egy sikerrel futott színpadi művet, a Mauzóleumot, az Ibusár ilyen hosszan tartó sikere mégsem csábítja – egyelőre – újabb darab írására.

– Lehetne írni új műveket, de minek? Tele van a világ jó darabokkal. Persze ha valami olyasmi kezdene kikristályosodni, amihez színpad kell, akkor majd írok megint drámát. Egyébként Mácsai Pálnak tartozom egy monodrámával, de még az is várat magára. Addig meg bőven elvagyok azzal, hogy fordítok, illetve klasszikusokat írok át felkérésre, mint legutóbb is Alföldi Róbertnek a Tartuffe-öt.

Szóval munka van elég, de a pécsi Ibusárra is kíváncsi, természetesen, kora tavasszal tervezi, hogy megnézi az előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!