Kultúra

2010.01.09. 19:38

Csúsznak a pécsi filmpremierek

Sem Pozsgai Zsolt Zsolnay-filmjét, sem a Géniusz című, jórészt Pécsett forgatott misztikus krimit nem mutatják be az ígért időpontban. A Föld szeretőjének a pécsi fazekas halálának 110. évfordulóján, a Da Vinci kódhoz hasonlított tévéfilmnek februárban lehet a premierje.

Babos Attila

– A német és az angol feliratokon dolgozunk jelenleg, a hangi utómunkálatok a jövő héten fejeződhetnek be, a film egyébként más szempontból már rég készen van, a premiert azonban elhalasztottuk január 22-ről – felelte érdeklődésünkre Pozsgai Zsolt. A pécsi író-rendező úgy nyilatkozott, egyáltalán nem tartja problémának, hogy immár a második premier időpontot is módosították, sőt egészen jól jön majd ki, hogy március 23-án, Zsolnay Vilmos halálának 110. évfordulóján rendezhetik a Föld szeretőjének a premierjét.

Megnyugvással tölti el az is, hogy nem kell emiatt kapkodnia, a premierre nem csak minden hátralévő hangi utómunka befejeződik, de lesznek remek német és angol nyelvű kópiáik is. A késlekedéshez az is hozzájárult, hogy az a 20 millió forint (a költségvetés húsz százaléka), amelyet minden magyar film megkap, csak decemberben érkezett meg a filmesekhez. Márpedig a mostani munkákat is ebből finanszírozták.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csúszik a Géniusz premierje is (fotó: DN)
[/caption]

Ismert tény, hogy pénzbeli támogatást a Zsolnay Vilmos életéről készített, Dénes Gizella Csodálatos fazekas című regénye felhasználásával forgatott film csak az EKF-központtól kapott, valamivel több mint 100 millió forintot.

Ugyancsak csúszott az Alföldi Róbert főszereplésével készülő Géniusz című, televízióra írt, háromrészes misztikus magyar krimi bemutatója, amelyről úgy tudtuk korábban, hogy karácsonykor vetíti a Magyar Televízió. Rosta Mária, a film producere azonban elmondta, hogy még októberben eldöntötték, nem kívánnak versenybe szállni az év végi, karácsonyi televíziós dömpinggel, amikor minden kereskedelmi tévé saját showműsorainak döntőit rendezi.

Az első negyedévet, azon belül is februárt célozták meg inkább. A film novemberre elkészült, szakmai bemutatója megvolt, dobozban van, az MTV elfogadta, a pontos dátum mellett az nincs még meg, hogy a három részt miként, három egymás követő este, péntektől vasárnapig, vagy három vasárnap tűzik-e majd műsorra. A producer annak örülne, ha péntektől vasárnapig láthatnák majd a nézők a filmet.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!