Kultúra

2010.01.24. 12:32

Tanítványai buzdítására hetvenkedik a népszerű tanár

Volt tanítványai ajándékozták meg legújabb verseskötetével Mihalik Zsoltot, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium fanyar humorú magyartanárát.

M. K.

Hetvenkedéseim címmel adta közre Mihalik Zsolt azt a karcsú, ám nagyon szépen megtervezett kötetet, amiben verseit, aforizmáit, bök- és kínverseit gyűjtötte egybe. Illetve pontosan nem is tudni, kinek az érdeme ez a gyűjtés, mivel a szerző a fülszövegben megvallja, hogy első két könyve (Fonák pörgetés, Vegyespörkölt) után nem nagyon gondolkodott újabb műben. A 37 éve a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban magyart oktató és felettébb népszerű, sajátos humorú tanár úr egykori tanítványai azonban úgy gondolták, hogy mintegy tisztelegve, egy kötettel ajándékozzák meg.

– Ezek a volt diákjaim ma már komoly, felnőtt emberek... Hát legyen meg az ő akaratuk – egyezett bele a kiadásba Mihalik Zsolt. Mint jelezte: éppen ezért „kis dalait” tanítványainak ajánlja hát.

A Hetvenkedéseim érdekes kiadvány, a legtöbb helyütt mulattató és néha elgondolkodtató. Nagyon sok blikkfangos rím, szójáték, szóvicc található benne, ami a mai világban bizonyára szívesen vett olvasmány lesz, elvégre mosolyt csal az ember arcára, és ez már önmagában nagy szó. Ami külön érdekes, hogy Mihalik szinte minden egyes művét afféle lábjegyzetekkel látta el, amik – és ez hamar kiderül – a szövegek részét képezik, még akkor is, ha egy-egy esetben valóban csak magyarázó jellegűek. Az irodalomtanár ott rejtezik a sorokban, a nagy magyar költők is „idézést kapnak tőle”, de természetesen ezt is amúgy mihalikosan, keserű humorral fűszerezve.

Ezek is érdekelhetik