Kultúra

2010.03.20. 10:40

Színes emberek a belvárosban

A francia Ilotopie társulat színesre mázolt tagjai lepik meg Pécs belvárosát március 20-án, 15 órától, az Ifjúsági ház elől indulva.

BAMA

30 évvel ezelőtt néhány művész egy teljesen új műfajt teremtett, amely ma is meghökkenti a járókelőket és minden alkalommal újdonságot kínál azoknak is, akik már ismerik őket. Az Ilotopie társulat 1980-ban alapult és tervezők, artisták, szobrászok, táncosok, zenészek kreatív egyvelege dolgozik azon azóta is, hogy sikeresebbnél sikeresebb produkciókkal rukkoljanak elő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Színes emberek meghökkentő produkciója Pécs belvárosában is felbukkan (fotó: Ilotopie)
[/caption]

Az elmúlt évtizedekben a színház tagjai számos olyan előadást vittek ki az utca színpadára, amelyeket azóta is sikeresen játszanak a világ minden részén. Az egyik legsikeresebb performance, amely már több, mint 20 éve indult hódító útjára, a „Színes emberek” címet viseli. Az Ilotopie csoportja 2010. március 20-án a Frankofón hét keretében ezzel az előadással lepi meg Pécs járókelőit. 

A csillogó, vastagon színesre festett emberek soha nem adják elő ugyanazt, mindig spontán alkalmazkodnak a környezethez és meglepetést okoznak mindenki számára. A szivárvány minden színében pompáznak és olyan objektumokhoz próbálnak hasonulni játékukkal, amely illik saját színükhöz. Így követhet például egy meztelen kékre festett férfi egy rendőrt, vagy így láthatunk egy pirosra mázolt hölgyet a réten tulipánok között feküdve. A színes emberek meghökkentőek, vidámak és színt visznek mindenki életébe.

Az Ilotopie társulat a „Színes emberek” produkció mellett számos olyan emlékezetes eseményt szervezett már eddig, amellyel nem csak magukra, hanem a társadalmi problémákra is fel akarták hívni a figyelmet. Nem mennek el szó nélkül a szegénység mellett, segítenek, ahol tudnak.

Ezt tették akkor is, amikor a legendás “PLM” (Palace À loyer modéré) program keretében egy hétre öt csillagos szállodát hoztak létre és a felszolgálótól az ajtónállóig ingyen kínálták szolgáltatásaikat. A felnőttek és gyermekek együtt élvezhették a luxust, az éttermet és a limuzint, és mindezért még fizetniük sem kellett.

2003-ban a Champ d''Expériences programsorozat egyik elemeként a társulat 12 tagja egy kis saját építésű falvat hozott létre a programoknak helyt adó városokban, ahol beszélgettek a járókelőkkel, ételt osztottak a rászorulóknak és játszottak a gyerekekkel. Mindezt pedig azzal a céllal tették, hogy a városi elidegenedés és az emberek egymás iránti érdektelensége ellen harcoljanak. 

A társulat jelenleg 21 művésszel dolgozik, akik az idősebb és a fiatalabb korosztályt egyaránt képviselik. A két rendező: Françoise Léger és Bruno Schnebelin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!