Kultúra

2010.04.06. 08:13

Sarantis Mantzourakis a Görög héten

Sarantis Mantzourakis, a pécsi születésű ismert zenész több alkalommal is a színpadra lépett a hétvégi Görög Fesztiválon. A többnapos esemény kapcsán mesélt a magyarországi görög kisebbség kultúrájáról, életéről.

BAMA

- Mennyire létezik még Magyarországon, és itt Pécsett görög kisebbség?
- Természetesen vagyunk még jó páran, az 1946-49 között zajló görög polgárháború alatt sok menekült érkezett Magyarországra is, az én családom Pécsett telepedett le. Az első generáció után megszületett a második, majd a harmadik, s most már a negyedik generációsok is elkezdtek felnőni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sarantis Mantzourakis koncertje volt a pécsi Görög Hét nyitóeseménye
[/caption]

- Ön Magyarországon nőtt föl, Pécsett, hogy talált rá  a görög  zenére? Volt zenész a családban?
- Nem volt zenész. A szüleim alkalmazottak voltak, édesapám géplakatos... Ez az én saját utam. Amikor gyerek voltam, ugyanúgy folytak a görög bulik, a koncertek, és úgy hatéves lehettem, amikor egyszer felkérezkedtem a színpadra, s álltam a zenészek között - azt mesélik a családban, hogy talán akkor ragadt át rám a görög zene szeretete.

- Ha Ön Görögországban szerepel egy koncertpódiumon, akkor meghallják, hogy Ön „csak" magyarországi görög?
Az elmúlt tíz évben teljes mértékben sikerült alkalmazkodnom, átvennem a görögországi zenélési módot, sokáig kutattam, gyűjtöttem ezt a zenét. Ma már azt tudom nyújtani a színpadon, ami Görögországban is megy.

- Mennyire van még Pécsett görög élet? Ön már nem él Pécsett, vissza szokott járni?
Természetesen visszajárok, itt vannak a rokonaim, a barátaim, mindenről tudok percre pontosan. Tartjuk a görögséget, a szokásainkat, megőrizzük az örökségünket. Öröm számomra ez a fesztivál is. Azok az emberek, akik még nem tudnak arról, hogy él görögség még ma is Pécsett, most megismerkedhetnek velünk, megtudhatják, hogy nemcsak a zeneiségünket tartottuk meg, de a nyelvünket, kultúránkat is.

- A Pécsi Kulturális Főváros évadra készült koncertjére külön programmal készült?
A zenekarom repertoárját mutatjuk meg, és a Fengari (Hold) táncegyüttes tagjai görögországi táncokkal teszi elevenebbé a koncertet. Megjegyzem, saját gyűjtésű zenéket is hallhat a közönség, ilyen dallamokkal Magyarországon elég ritkán lehet találkozni.

- Mi teszi a görög zenét göröggé? A buzuki, a dallamkincs?
- A buzuki különleges hangszer, nehéz megszólaltatni. A görög nem európai hagyományú zene, más skálák vannak, más a ritmusvilága. Ettől különleges.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik